2011. december 13., kedd

Szimfonik Live

Ez mostanság a divat.
Pedig már az őskorban csinált ilyet a Deep Purple, igaz, John Lord akkor eredeti művet alkotott. Aztán jöttek az angol szimfonikusok a popzenei átirataikkal, majd a String Quartet a rock ikonok vonósításával. Ebből a korból kiemelkedik a Balanescu Quartet Kraftwerk átirat lemeze.
Aztán elkezdték a szerzők-előadók saját dalaikat klasszicizálni. Itt tartunk most. Sorra jelennek meg a szimfonikusra átültetett koncertlemezek. Van aki azért csinálja, mert jobb (új) nem jut eszébe - sajnos a Sting ilyennek tűnik -, van aki nagyot dob vele, mint Serj Tankian a System of a Down frontembere, van ami felkelti a kíváncsiságomat, mint a Yes, amire még nem volt időm és van, aki átértelmez és a régiből újat, maradandót alkot, mint Peter Gabriel. (Philip Glass is komponált szimfóniát David Bowie Low című albumából, de erre sajnos nem érdemes szót vesztegetni.)
És ahová ez az egész gondolatmenet ki akart lyukadni: az MR2, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és magyar előadókkal is felült a divathullámra és elkészítette saját verzióját. Dicséretes vállalkozás, csak kicsit felemásra sikeredett. Készült belőle stúdiófelvétel (a napokban jelenik meg), megakoncert a Szigeten és TV felvétel, mely 3 órás műsorrá hízott. A dalok között vannak kevésbé és jobban sikerültek és van, amelyik jobb lett mint az eredeti: a Hiperkarma Amondója.



A TV beálláson én is ott unatkoztam és inkább a Herceget választottam, amit a felvételt elnézve nem bántam meg. (Egy világsztár kontra magyar előadók...) A film a talán másfél órás koncertet felduzzasztja riportokkal és „így készült“ bejátszásokkal, mintha nem tudták volna eldönteni, hogy koncertfilmet, riportfilmet vagy werk filmet készítsenek-e? Aztán kiderül, hogy az egész koncert a TV-ért volt nem a közönségért, mert amit előb említettem, azt ott is vetítették élőben. Ha a képernyőn unalmas volt, akkor milyen lehetett ott, élőben, ácsorogva? Hmmm!
De ne fejezzük be rossz szájízzel! Peter Gabriel tavaly barátai dalait dolgozta át szívbe markolóan, saját szimfonikus zenekarára, idén a maga opuszait értelmezte újra. A mű olyan jól sikerült, hogy mindjárt kiadták az ének nélküli verziót is, melynek nem csodálkoznék ha tételeit balettművészek használnák zenei alapként. Bizonyítékul rakok ide egy kis ízelítőt a koncertből. Szerintem valahogy így kell ezt csinálni!

Peter Gabriel Performs, "In Your Eyes" Live in Concert, with a Full Orchestra, June 2011 in Berkeley, California

* Peter Gabriel & New Blood Orchestra - Don't Give Up / The Nest That Sailed The Sky *
These last 2 songs ended the evening - finding the audience in an almost pious atmosphere (they went "mayhem" on Solsbury Hill - the reason I'm so in front ;-).
The prevalent silence gave the dynamic range of the orchestra even more place to shine, and this was unquestionably the gig with the best sound dynamics I've been to, bar none (check the ending of my red rain video to believe it).
From the subtle hit on the vibraphone or a clarinet's undetectable breeze throughout magnificent piano notes up to a gigantic bass thunder (which you could almost touch) coming from a bass & brass section (Tubas & comp) - you get the idea. "Interrupted" by an storming Gabriel's vocals (he is not getting any older!) and Ane Brun superb performance (which was no different than Kate Bush) - we've definitely got a touch of Gabriel's magic that night.
Do I need to mention that clarinet solo "ain't electric guitar"? :) Bravo!
One feels only sorry that G12 microphone already gave up in the beginning, I guess I should have brought some Schoeps CMC5 mics & MK4 cardioid capsules as well ;-)
Peter left the stage at "The Nest That Sailed The Sky" and my desperate search for him is visible ;) - unnoticed reappears at the piano at the very end, gives one thank you and it's over.
or is it?
London cinemas screening in 3D 11th & 15th of September in Vue, pre-orders sold out though :/

No Drums No Guitars tour

Nincsenek megjegyzések: