2011. december 6., kedd

Le a föld alá!! (underground! underground!) - A Volkova Sisters találkozása a Lumnicernővérekkel

Sötét tónusú zenéhez sötét színpad illik, gondolhatta Berger Dalma, mikor azt kérte, hogy ne látsszon a zenekar, kis gondot okozva ezzel fotósunknak. Sötét zene, tele áthallásokkal és emlékekkel az elődöktől, de mint ahogy a feketének is végtelen számú árnyalata van, úgy a Volkova Sisters is kihasított egy szeletet ebből a palettából. Nem fogunk találkozni velük a slágerlistákon, annál sokkal megéltebb, érzékibb muzsika ez. Gitárral fűszerezett elektronika, vagy elektronikával fűszerezett gitárzene - a gitárhasználat többek között a Portishead-re és Neil Young Le Noise című albumára emlékeztet nyomokban -, attól függ, honnan nézzük. (Az underground is felülről mély, alulról magas és még hasonlóan elmés falvédő szövegek...) A fő szerep viszont az éneké. A kütyük és hangszerek megteremtik a hangulatot, az ének pedig a lelkünkbe mar. Igazi dark trip-hop, ha mindenképpen valami kategóriába akarjuk kényszeríteni a meghatározást. Az a fajta mélység és sötétség szólal meg benne, ami nem ragaszt feltétlenül a béka seggéhez, hanem a maga mélységében is felemel és megnyugvást adva borzongatja meg az általa kifárasztott lelket. (Na, ez kicsit misztikusra sikeredett, de ettől a fajta zenétől nem áll távol a spiritualitás.) Büntet és feloldoz, gyónás és vezeklés. Profán, vad, durva, érzéki és éteri.
Sokszor szeretnénk még találkozni vele!


Volkova Sisters from simarafoto on Vimeo.

1 megjegyzés:

xénia írta...

Ez bizony jó!Már több koncertjét láttam Dalmának , de úgy érzem most találta meg azt az utat ami neki és nekünk is kell....nem tudom, hogy Mo-on valaki még képviseli-e ezt a műfajt...ez már kellett és hiányzott.
Lehet, hogy nevetségesnek tartjátok de néha úgy éreztem egy klubban vagyok New Yorkban és Nico meg a Velvet Undergrand sejlik a távolban...