2011. december 9., péntek

Képzőművészet és színház találkozása


Milorad Krstić kiállításának megnyitója és a Forte Társulat bemutatója
vasárnap a Műcsarnokban


Jó ideje nem számít már példa nélkülinek, ha egy múzeumban vagy más művészeti kiállítótérben irodalmi felolvasóestet, koncertet vagy színházi előadást rendeznek. A Műcsarnok legújabb projektje azonban túlmegy a társművészeti programok beépítésének szokásos rendjén: a Ruben Brandt című produkció műfaja ugyanis múzeumszínház. Az ismert képzőművész, Milorad Krstić kifejezetten a Műcsarnok számára írt egy színdarabot, amelyet a Horváth Csaba vezetteForte Társulat ad elő december 11-től január 8-ig összesen kilenc alkalommal.

Aki napközben tér be a Műcsarnokba, az 2011. december 12. – 2012. január 8. között Milorad Krstić Das Anatomische Theater című kiállítását nézheti meg. A könyvben is megjelent több száz darabos, sodró gyűjteménynek elvont eszmék a szereplői: a művészetek, filozófiák, irodalmak, a film, a zene, a tudományok, háborúk vagy a fogyasztói szokások. A szlovén származású, Budapesten élő Krstić ezekből alkotja meg „mikrológiáit”, a beválogatott és megjelenített eszmék és történelmi dokumentumok sűrítményeit. Ez a grafikákból, muráliákból szőtt történelmi vízió úgy „lakja be” a Műcsarnok első három termét, hogy a látogató először a jobb és a bal örök erőterében és árnyjátékában elbizonytalanodva, majd tovább haladva a képek, vetítések törésvonalait óvatosan egyre ismerősebb térképpé formálva, végül az interaktív CD-Rom révén nekibátorodva találja meg saját útját és történetét.
Kiállítás megnyitó: 2011. december 11., vasárnap 17.00

A kiállításhoz kapcsolódó színdarab, a Ruben Brandt egy műkincsrabló történetének rekonstrukciója: a címszereplőRuben Brandt elképesztő műkincseit – társai segítségével – a világ legnevezetesebb múzeumainak, galériáinak és magángyűjteményeinek kirablásával szerzi, miközben egyáltalán nem a meggazdagodás vágya vezérli. Mike Kowalskimagándetektív megszállottan szeretné megoldani a bűnügyet. A rablók persze nem sejthetik Kowalski különös módszerét: hang nélkül nézi a klasszikus filmeket. A fekete humorral és szürreális tényekkel átszőtt gengsztertörténet tánc és képzőművészet „összegyúrása” a képek által anatómiailag meghatározott térben – a végtelenül egyszerű és komplex mozgás csöndjében pedig végül mindennek ki kell derülnie.


Ruben Brandt (Egy műgyűjtő csoportos portréja)
Előadja a Forte Társulat

Premier: 2011. december 11. 20 óra

További előadások:
2011. december 12-13.
2011. december 27-29.
2012. január 6-8.

Szereplők: Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Horváth Csaba, Kádas József, Sipos Vera, Vati Tamás/Csere Zoltán

Rendező-koreográfus: Horváth Csaba
Író, díszlet: Milorad Krstić
Jelmez: Benedek Mari
Fény: Pallagi Mihály, Payer Ferenc

Az előadásra vonatkozó jegyinformációk ITT olvashatók.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Mindenkit szeretettel várunk a kiállításra és a színházi előadásra is!

Nincsenek megjegyzések: