2011. november 30., szerda

„Bestia bestia látlak”

„Bestia bestia látlak”
Kedvezményes jegyek válthatók a Bizottság-kiállításhoz kapcsolódó filmprogram utolsó három vetítésére

Bár november 13-án bezárt a Sírba visztek – a Bizottság a Műcsarnokba megy című kiállítás, a kiállításhoz kapcsolódó kedd esti filmprogram december 13-ig folytatódik. A filmválogatást 1969-től 1993-ig készült kísérleti és dokumentumfilmekből, kis- és nagyjátékfilmekből, kultfilmekből és elfeledett művekből szerkesztette Dér András filmrendező. A kronologikus összeállítás záró vetítésein a 80-as évek végének, 90-es évek elejének három fontos filmjét mutatjuk be. A vetítéseket követően a meghívott vendégekkel – november 29-én Monory Mész András filmrendezővel, december pedig filmesztétákkal, 6-án  Kubiszyn Viktorral,  13-án Gelencsér Gáborral – Dér András vezetésével beszélgethet a közönség az alkotásokról.
A sorozat utolsó három vetítésére kedvezményes, 400 Ft-os jegyek válthatók!

2011. november 29. (kedd) 18 óra 
Meteo (r.: Monory Mész András, 1989, 90 perc, színes)
Főszereplők: Eperjes Károly, Kistamás László, Varga Zoltán, Dér Denisa, Vajdai Vilmos
Forgatókönyv: Bereményi Géza, Monory Mész András. Zene: Másik János, Szemző Tibor
(Na, erről már lekéstünk, de csak tegnap este kaptuk meg a programot :( - Gandalf )
Kárpótlásul nálunk most megnézhetitek :)

színes, magyar filmdráma, 98 perc, 1989
rendező: Monory Mész András
forgatókönyvíró: Bereményi Géza, Monory Mész András
zeneszerző: Másik János, Szemző Tibor
operatőr: Szabó Gábor
jelmeztervező: Benedek Mari
vágó: Incze Ágnes


szereplő(k):
Eperjes Károly (Berlioz)
Kistamás László (Eckerman)
Varga Zoltán (Verő)
Esztergályos Cecília (titkárnő)
Balkay Géza (rendőrfőnök)
Dér Dennisa
Vajdai Vilmos
Geltz Péter
László Judit


Egy kihalt gyárnegyedben, a város peremén, valahol Kelet-Európában, egy üres műhely közepén áll egy kád. Eckermann, a meteorológus fürdik benne. Ideje java részét ábrándozással tölti, ezért barátai Felhőcskének hívják. Két barátja van: Berlioz, az örökmozgó életművész és Verő, az üzemek hallgatag vagánya. A gyárnegyedet hamarosan felrobbantják. Az üzemek katonai parancsnoksága mindenkit felszólít, hogy hagyja el a lezárt körzetet - a fiúknak el kell költözniük.
Eckermann, azaz Felhőcske a Meteorológiai Intézetben dolgozik. Az intézeti számítógépen kidolgozza a tuti nyerés szisztémáját. A feketepiacról odafuvarozott lengyel lány azonban véletlenül megöli őt a fürdőkád szélére tett hajszárítóval. A szisztéma segítségével közben Berlioz és Verő rengeteg pénzt nyer a lóversenyen. Felhőcske holttestének felfedezése után Berlioz repülőgépre száll, és világgá megy. Verő öngyilkos akar lenni a lebontásra ítélt gyárban, de a robbantás elmarad. Egy meteorológiai léggömbön felküldi Felhőcske holttestét az égbe.


2011. december 6. (kedd) 18 óra
Árnyékszázad (r.: Dér András, 1989-92, 70 perc, színes)
Főszereplők: Pauer Henrik, Michael Mehlmann, Dóka Attila, Klinger Nóra, Soma, Deák Zsolt

Asszociatív, ismétlődő motívumokra és biblikus utalásokra épülő film a legendás Fekete Lyuk nevű alternatív szórakozóhely néhány törzsvendégének életéről. A Lyukban koncertek zajlanak, a szereplők kísérleteket tesznek az önkifejezésre és a tudattágításra...

Vendég: Kubiszyn Viktor esztéta 

2011. december 13. (kedd) 18 óra
Rám csaj még nem volt ilyen hatással (r.: Reich Péter, 1993, 80 perc, színes)
Főszereplők: Déri Miklós, Marozsán Erika
Miklós huszonnyolc éves. Jelenleg a Magyar Narancs és más képes folyóiratok kedvelt fotósa. Barátaival zenekart alakított, havonta egyszer-kétszer szólógitárosként lép fel a pesti éjszakában. Lányokkal könnyen ismerkedik, de nehezen találja meg a megfelelő partnert. Viszonylag kötetlen munkaidejéből következően napjai lazán telnek, esténként a Hold nevű mulatóhelyre jár a barátaival. Itt találkozik Dórával...
A rendező az I Love You együttes tagja, akárcsak a főszereplő, Déri Miklós, aki civilben is a Magyar Narancs fotósa. Feltűnik még Barcs Miklós a Flashből, a Csókolom együttes és Hazai Attila író, aki a Pepsi Érzés és a Hazai Ízek zenekarok tagja volt a film születésének idején.

Vendég: Gelencsér Gábor esztéta



Nincsenek megjegyzések: