2019. május 14., kedd

Táncelődások a Zsidó Művészeti Napok programjában

Gyermeknapi premier és nemzetközi koreográfusok bemutatója Budapesten

2019. május 25 – június 2. között ismét megérkezik a hazai kulturális élet kiemelkedő összművészeti eseménye a Zsidó Művészeti Napok (ZsiMü) a főváros kulturális tereibe. Az idén swing, jazz és popzenei koncertek, klezmer-operett, színházi előadások, filmvetítés, kiállítás és kortárstánc előadások színesítik a programkínálatot. Az eseményen két kortárstánc társulat bemutatóját is láthatja a közönség. A Varga Kinga vezette DART Erich Kästner világhírű regényét, a Két lottit dolgozza át gyermeknapi premierként, Fodor Zoltán társulata, az Inversedance pedig, Jeruzsálem napja tiszteletére Phanta Rhei címmel, két nemzetközileg is elismert vendégkoreográfussal készít teljesen új produkciót.  

Idén a gyerekeknek is készül a ZsiMü egy bemutatóval, méghozzá egy kortárs táncszínházzal épp gyereknapon, május 26-án 15 órától a Bethlen Téri Színházban. Két, egymásról mit sem tudó ikerlány véletlen találkozása egy nyári táborban - ki ne ismerné A két Lotti történetét? Most táncelőadás formájában élvezhetjük Erich Kästner világhírű regényét. A ZsiMü és az alkotók az író születésének 120. évfordulóját ünnepli ezzel a programmal. Az ifjúsági regény főszerepeit Bujdosó Anna, Hannah Eden, Monica Nemesio Garcia és Kiss Tamás táncolják, a koreográfus Varga Kinga. Kortárs amerikai szerző zenei montázsára készítette a Dart Társulat a családi összetartozás, a testvéri szeretet, a féltékenység és a megbocsátás témakörében az általános iskolásoknak szóló produkciót. 
Ritkán láthatunk két ősbemutatót egy esten. Az Inversedance Fodor Zoltán Társulat művészei páratlan táncszínházi élményt garantálnak a június 2-án, Jeruzsálem Napján, az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban. A Phanta Rhei című esten a Társulat két nemzetközileg elismert vendégkoreográfusa által készített új alkotások láthatóak, melyek fontos társadalmi témákkal foglalkoznak létezésünk, mindennapi életünk kérdéseit boncolgatják a mozdulatok varázslatos nyelvén. Az Emanuel Gat Dance jelenlegi táncművésze, Juhász Péter koreográfiája alapgondolatát Seneca örökérvényű kérdései adják, az emberi viselkedést kutatja az idő és a pillanat értékének relációjában. Idan Sharabi, izraeli táncművész-koreográfus - a Batsheva Dance Company és a Nederlands Dans Theatre korábbi művésze - alkotóként első alkalommal készít darabot magyar társulat számára, a fizikai test korlátlan lehetőségeit vizsgálva.
A ZsiMü célkitűzése egész évben lendületben maradni, új tehetségeket felkutatni, és minél többet meríteni a zsidó és izraeli kultúra kifogyhatatlan tárházából. E gondolat mentén majd’ mindegyik művészeti ág képviselteti magát a ZsiMü ideje alatt, kiváló és népszerű alkotók tolmácsolásában immáron negyedik éve. A rendezvénysorozat minden programja bemutató is egyben, hagyományosan csak olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket itt is most először láthat a közönség.
Az előadásokról információk: https://zsidomuveszetinapok.hu/hu/osszes-program

Nincsenek megjegyzések: