2019. május 8., szerda

AQB Open House - Összművészeti minifesztivál az Art Quarter Budapestben

"Zenei programokkal, kiállításmegnyitókkal, emberi érintésre életre kelő interaktív installációval, performansszal, műteremlátogatásokkal várja az érdeklődőket május 17-én és 18-án Art Quarter Budapest minifesztiválja, amelynek keretében az egész épület szabadon bejárható lesz.  A programok a Fright Fight Flight című táncelőadást kivéve ingyenesen látogathatók. 

Az art quarter budapest Budafokon az egykori sörgyár épületeiben található. Ahol a ’30-as évekig sört főztek, ott ma egy dinamikusan fejlődő, nemzetközi kortárs művészeti központ működik műtermekkel, stúdiókkal és kiállítótérrel. Május 17-én és 18-án az AQB Open House minifesztiválon az egész épület szabadon bejárható lesz, így bárki benézhet a ház művészeinek műtermeibe és a kreatív cégek bázisára, emellett egy rendhagyó táncelőadás keretében az épület pincerendszere is megnyílik. A programok az AQB Pavilon Kávézójának megnyitójával kezdődnek, majd a házban működő Spatial Sound Institute kísérleti zenei programjain többek között elektroakusztikus kompozíciók, a Kelet és Nyugat zenéinek transzformációi várják az érdeklődőket. 

Egyszerre kiállítás és táncelőadás a német-svájci-magyar koprodukcióban megvalósuló FRIGHT FIGHT FLIGHT című darab, amit a nézők a silent diszkókra emlékeztető módon, fülhallgatóval követhetnek végig.  A bonni Bo-komplex Társulat és a berni T42 táncprojekt előadása rendhagyóan elegyíti a táncot a képző- és médiaművészettel. A menekülés koncepcióját személyes élményeken keresztül kutató, a kényszerhelyzet és az emberi túlélés tematikáit vizsgáló összművészeti produkció mind a két nap az Art Quarter Budapest pincéjében lesz látható. 

Szombaton a műterem- és csokoládégyár látogatás mellett több kiállításmegnyitót, zenei programot és performenszeket is megnézhetünk. A The Great Globe című nemzetközi kiállítás kerettörténetét James Wylde, egy 19. századi kartográfus által tervezett georáma, a Great Globe adja. Ez egy 20 méter átmérőjű, „konkáv” földgolyó volt, amelyet Londonban állítottak fel, és amelynek a belsejében a látogatók egy négy emeletes faszerkezeten felsétálva csodálhatták meg a gipszből készült, méretarányos geográfiai jelenségeket. Projektünkben a Great Globe történetét választjuk metaforának kortárs külföldi és hazai művészek – többek között Michael Blum, Borsos Lőrinc, Louise Drulhe, Esterházy Marcell, Vadim Fishkin - munkáinak bemutatására. A tematikus fókusz pedig tágan értve a globális világ és ennek kortárs képzőművészeti feldolgozásai lesznek. Az aqb udvarán az xtro realm művészcsoport terrafolding elnevezésű interaktív installációja előzetes, virtuális betekintést nyújt egy most készülő spekulatív szótárba. A nézők egy háromdimenziós térben fedezhetik fel azoknak az emberen túli világoknak képzőművészeti értelmezését, amelyekkel a tudományos szövegekben is találkozhatunk és amelyek az utóbbi években annyi filozófus, kutató és művész világnézetét forgatták fel. A MeetLab, a Pro Progressione és Creative Code Budapest channeling - Art&Tech című gyűjtőkiállításán és szakmai beszélgetésén a technológiákat kreatívan használó művészeknek rendezett workshopon született projektekkel és alkotóikkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Hétköznapjaink jelentős részét szögletes és statikus belső terekben töltjük. De mi történne, ha a körülöttünk lévő tér velünk mozogna és dinamikussá változna? Ha közvetlenül reagálna testünk jelenlétére? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Teun Vonk holland fotó- és videóművész Enfolding Space elnevezésű projektje. Az AQB tetőteraszára installált tér- és anyagkísérletek interaktív prototípusai szerves architektúrákként, organikus szobrászati elemekként kelnek életre az emberi érintés által. A programsorozatot Yosi Horikawa japán hangművész koncertje zárja a Spatial Sound Institute-ban. 
  

AQB OPEN House
2019. május 17-18.
art quarter budapest, Nagytétényi út 48-50., Budapest, 1222


14:00 - Pavilon Kávézó megnyitója az aqb udvarán

20:00 – 22:00 - Fright Fight Flight - bonni Tanzkompanie bo komplex országhatárokon átívelő silent disco-s táncelőadása a menekülésről az aqb pincerendszerében

Fontos! A helyszín nehéz megközelíthetősége miatt 19:40-kor találkozó az aqb udvarán, ahonnan együtt megyünk át az előadás helyszínére. A későket nem áll módunkban beengedni. 

Jegyár: 1900 Ft 
Jegyvásárlás: 

20:00 - 22:30 Kísérleti zenei program a Spatial Sound Institute-ban

20:30 Iannis Xenakis: Orient- Accident (1960/2016)
20:45 Tiernan Cross: Schema (2019)
21:35 Maxime Gordon: Physique (2017)
21:50 Fraction: Bardo (2019)


Május 18.

14:00 – 17:00 - Műteremlátogatás és épületbejárás az aqb-ben: bemutatkoznak a ház művészei és kreatív cégei


14:00 – 18:00 Kísérleti zenei program a Spatial Sound Institute-ban

Tom Slater and Jeremy Keenan: Compound Terrains (2019)

15:00 – 17:00 - Látogatás a Rózsavölgyi Csokoládégyárban 

17:00 - The Great Globe kiállításmegnyitó az aqb Project Space-ben
(A kiállítás június 30-ig látogatható) 

17:00 – 24:00 - Siblicity (TOTIM Records) DJ set az aqb udvarán a Pavilon Kávézóban 

18:00 – 22:00 - Xtro realm: terrafolding - interaktív installáció a Trafó Bálnában az aqb udvarán

18:30 – 20:00 - MeetLab – Pro Progressione – Creative Code Budapest: channeling - Art&Tech - kiállításmegnyitó és szakmai beszélgetés a 4DSound előterében

18:00 – 22:00 - Teun Vonk: Enfolding Space -  holland művész interaktív performansza a tetőteraszon
A korlátozott férőhelyek (6 fő / turnus) száma miatt előzetes regisztráció ajánlott az andrea@trafo.hu címen. Kezdési időpontok 20 percenként.


20:00 – 22:00 - Fright Fight Flight - bonni Tanzkompanie bo komplex táncelőadása a pincében 

21:00 – 23:00 - Yosi Horikawa japán hangművész koncertje a Spatial Sound Institute-ban 

Az esemény a  Wonderlands // smART! XTRA 4.0 X AQB OPEN HOUSE programmal együttműködésben valósul meg és egyben a 45. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál része.

Támogatók: Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata, Francia Intézet, Cseh Centrum, Koreai Kulturális Központ, V2 Lab, Studio Tony Spark, József Attila Kör, Tenderbooks
Együttműködő partnerek: Let it Be! art agency, Trafó, Spatial Sound Institute, Pro Progressione, Tanzkompanie bo komplex, T42dance, Pékember, Majecsko, Rózsavölgyi Csokoládé"


FRIGHT FIGHT FLIGHT - Trailer from Tanzkompanie bo komplex on Vimeo.
Fright Fight Flight

Eine internationale Koproduktion von Tanzkompanie bo komplex (Bärbel Stenzenberger & Olaf Reinecke)

und

T42dance (Misato Inoue & Félix Duméril) / CH

Ein interdisziplinäres Projekt aus Tanztheater, visueller und akustischer Kunst.

Uraufführung am 03. November 2018 im Künstlerforum Bonn

In dieser spartenübergreifenden Produktion nähert sich das internationale Kollektiv gemeinsam mit der Videokünstlerin Lieve Vanderschaeve und der Komponistin Dyane Donck den vielseitigen Prespektiven und Gründen von Flucht an. Alltägliche und individuelle Erfahrungen werden neben der aktuellen Flüchtlingsthematik ergündet: Wohin flüchten wir - in ein anderes Land, Traumwelten, Drogen oder unter die Bettdecke? Ausgestattet mit Kopfhörern bewegen sich die Zuschauer*innen mit den Tänzer*innen durch die Räume, die durch 3D Animationen, Videoprojektionen und transportable Objekte ein sich stetig änderndes Vorstellungsszenario entwerfen.

Konzept - Tanzkompanie bo komplex

Choreografie - Félix Duméril, Misato Inoue, Bärbel Stenzenberger

Tanz - Koto Aoki, Elisabeth Kindler-Abali, Misato Inoue, Erik Constantin, Félix Duméril, Olaf Reinecke, Vincent Wodrich

Video / Kunstobjekte - Lieve Vanderschaeve

Musik / Sounddesign - Dyane Donck

Kostüm - Amélie Sator

Licht / Technik - Markus Becker

Management / Produktionsleitung - Anna Kampe, Thomas Péronnet

Gefördert von:

Ministerium für Kultur und Wissenschaft des Landes Nordrhein-Westfalen

Kulturamt der Bundesstaat Bonn

Stadt Bern

Kanton Bern

Burgergemeinde Bern

Stadt Zug

Kanton Zug

Kanton Basel-Stadt

Hans-Eugen und Margrit Stucki-Liechti Stiftung

Stiftung Corymbo

Migros Kulturprozent Aare

tanzkompaniebo-komplex.de

t42dance.ch


TRACER : Virtual Reality Composition Tool for 4DSOUND from 4DSOUND on Vimeo.
During their residency at Spatial Sound Institute in 2018, Filip Ruisl and Gábor Pribék developed TRACER, a Virtual Reality Composition Tool for 4DSOUND. They presented the first prototype of the tool at the Spatial Sound Institute in September 2018.

Fascinated by Virtual Reality, Filip Ruisl and Gábor Pribék have always been curious how it could enhance the process of sound design and composition. Together they worked on Tracer – a VR tool that explores the relation between the tangible process of drawing and spatial composition.

Tracer aims to bring a whole new workflow to artists and performers, as well as a new way to interact with sounds in space for the listeners.



Nincsenek megjegyzések: