2019. május 4., szombat

Marokkóban forgatott klipet a megújult Shaibo Shaibo: Sun brought

"Levegősebb dallamok és az élő elektronika határozza meg a megújult Shaibo artpopos hangzásvilágát. A Szigeti Zsófi énekesnő vezette zenekar Sun brought című dalához Marokkóban forgattak klipet, melynek montázs-sorozatként is felfogható képi világát a fotószerű megjelenítés teszi igazán egyedivé. 

2018 végén a Shaibo átalakult, és kétbázisú projektté vált. A dalokat Szigeti Zsófi énekesnő készíti, közreműködőként Nyitrai Péter basszusgitáros, Bécsy Bence gitáros és Kovács Miki dobos mellett számos külföldi zenész is csatlakozik hozzá. Zsófi ugyanis Amszterdamba költözött, hogy az ottani Zeneakadémián folytassa a tanulmányait. „Szeretném, ha minél több zenész fordulna meg a Shaibóban, egyfajta szabad térként szeretnénk működni, ahol folyamatos kísérletezés folyik. A közreműködő zenészek nagyban függnek attól, hogy éppen melyik országban vagyunk. A Sun Brought című dalunkat részben Amszterdamban, részben Magyarországon vettük fel. Kint egy kórussal dolgoztunk együtt, ők nagyrészt az egyetemi barátaim, de alapvetően úgy igyekeztem összerakni a csapatot, hogy hasonló hangszínű énekesek alkossák. Két hónapba telt, mire mindenkit megtaláltam” – meséli Zsófi. 

A Sun Brought klipjét Sivák Zsófia és Miki 357 készítette, koncepciója egy elemelt, szuggesztív montázs-sorozatként fogható fel.(sicc! Minden film nélkülözhetetlen eleme a montázs, vagyis meglévő dolgok egymás után rakása, szebb szóval vágás. Egy hosszú snitt esetén is lehet un. belső vágás, mint például Jancsónál. Nem akarom bántani a sajtóközlemény íróját, de ezt rendbe kellett tennem.szerk.) „A kamera a legtöbb jelenetben fix, csak variókkal vittünk bele mozgást. Az anyag minden képkockája nagyon pontosan meg van komponálva, ugyanis fotószerű megjelenést szerettünk volna létrehozni. (Ez is furcsa, mert milyen legyen egy film, ha nem képszerű? szerk.) A klip egésze egyébként egy régi kézikamerával készült, ezen felül rengeteg féle szűrő „roncsolta” tovább az anyagot, amitől az egésznek van egy enyhe home videós hangulata” – árulta el a klipről Miki 357. A videót néhány nap alatt vették fel Marokkóban, az országot autóval járták be, s mivel terepszemlére nem volt lehetőség, a jelenetek spontán alakultak. Marokkóra azért esett a választásuk, mivel a ragyogó napsütés jól illeszkedett a koncepcióhoz, emellett fontos volt, hogy minél többféle helyszín – óceán, sivatag, hegység – megjelenhessen a képi világban. 

A debütáló dal már jól mutatja a Shaibo megújult hangzásvilágát is. „Jelentősen eltér a zenekarra korábban jellemző, nagy dinamikákat leíró, erőteljes zenétől. Sokkal finomabb, puhább, levegősebb dalokat fogunk innentől játszani, élő elektronikával, közel a soulhoz. Ha előadókat kell mondani akkor Cleo Sol, Moses Sumney, Jordan Rakei, Men I Trust, vagy Angele zenéje van ránk nagy hatással” – emelte ki Zsófi. A megújult Shaibo első magyarországi koncertje május 31-én lesz az A38-on, ősszel pedig Hollandiában is bemutatkoznak. 

Shaibo - Sun Brought (Official Music Video): https://youtu.be/-AchOUM2_58 

Shaibo, vendég: Window
2019. május 31., A38


A dal jó, érdemes meghallgatni, a képek is szépen komponáltak, csak néhány szűrő zavar...


https://www.facebook.com/shaibomusic/
https://www.instagram.com/shaibo.music/

Written by Zsófia Szigeti
Co-Producer Péter Nyitrai

Mixing and mastering by Dexter, recorded at SuperSize Recording.

Music video created by Miki357 & Zsófia Sivák
https://www.instagram.com/miki357
https://www.instagram.com/zsofiasivak/

Edited by Olivér Lehel
Grading: Lacó Gaál
Graphics: Péter Jakab

Produced by Balázs Veres
P LL W I 2019
www.pillowproductions.com

This video was created with the support of NKA.

Nincsenek megjegyzések: