2019. május 17., péntek

371 CSILLAG

 „A Bátorság és a Roma Ifjúság Napján”

a Nemzeti Színházban
2019. május 18-án 18:00 órától


A belépés díjtalan, de előzetes foglaláshoz kötött.
Korlátozott számban a jegyek előrendelhetőek a következő e-mail címen: 371csillag@gmail.com

"371 Csillag" arra utal, hogy a naci taborban 371 gyerek szuletett, es 371 gyermek lett áldozat. Az ő lelkuk csillagkent vilagit nekunk.,hogy lassuk tudjuk,
SOHA TOBBE NE JOHESSEN VISSZA AZ AZ IDŐ!
Majus 16.-a van ma emlekezzunk azokra az elodeinkre akik puszta kezzel, mentek neki a fegyveres fogvatartoiknak. Azert, hogy a gyerekeiknek a szeretteiknek életet nyerjenek. Ok akkor 75 evvel ezelott bátrak voltak!
Ma is szukseg van bátorságra hiszen a szélsőséges eszmék, az akkori náci ideológia ma is tapasztalható itt van a hetkoznapokban. Ne hagyjuk! Tegyunk meg mindent, hogy a BÉKE es ne gyűlölet eméssze fel a hétköznapjainkat !

Európa számos országában emlékezünk Auschwitz-Birkenau Cigánylágerének 1944. május 16-án tanúsított ellenállásáról.
 • Emlékezzünk a hősökre!
• Áldozatuk nem volt hiábavaló.
 A Roma Produkciós Iroda a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival zenei, irodalmi esttel állít emléket az áldozatoknak. Klasszikus muzsika és hagyományos cigányzene, népzene; emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltják egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. Műsorvezetés helyett a túlélők  vallomásai kötik össze a neves előadóművészek produkcióit.

Otto Rosenberg túlélő visszaemlékezése:  
„ … mindannyian teljes apátiába zuhantunk. Ennek ellenére egy alkalommal ellenálltunk.
 Az volt a szándékuk, hogy elégessenek minket, szintiket.   Az orosz szintiket a 23-as tömbből már elvitték. Elégették őket. Nekünk az lett mondva, hogy himlősök, és minket is megfertőzhetnek. Estefelé begurult néhány teherautó. A leugráló SS-eseknél kutyák, karabélyok és géppisztolyok voltak. Felpüfölték az embereket a teherautókra. Hallottuk a sikolyokat, az ugatásokat és a lövéseket. A tetőablakokon át néztünk ki; a barakkokban nem voltak rendes ablakok.
A járművek elhajtottak, mi pedig láttuk a lángokat kicsapni a krematórium kéményein keresztül. Égett emberhús szag volt.

Walter Winter Z3105 számú  fogoly visszaemlékezése
„Egy nap végül megtörtént. 1944 május közepén. Figyelmeztettek minket, hogy az egész "Zigeunerlager" -et elgázosítják.  Most minden a kezünkben volt. Mindenki képes volt felkészülni, lapátokkal és kövekkel, bármivel  is, amit  találhattak.
… Ellenállásunk sikeres volt, bátorságunk volt, hogy ne tegyük meg, amit tőlünk akarnak.”



Nincsenek megjegyzések: