2016. szeptember 21., szerda

Meg fogsz gyógyulni! – drMáriás kiállítása

szeptember 30., 18:00–október 13., 18:00 (UTC+02)

Zsolnay Negyed
Zsolnay Vilmos utca 37., Pécs, 7630

✫✫✫ Scroll down for English descripton! ✫✫✫

szeptember 30. – november 30.

Meg fogsz gyógyulni! – drMáriás kiállítása
Tudósok koncert

Zsolnay Negyed – m21 Galéria

Kiállításmegnyitó: szeptember 30. 18.00 
A megnyitót követően 19.30-tól Tudósok koncert!

Az alkalomra jelenik meg az újvidéki Forum kiadó gondozásában a drMáriás rendelője című album is, amelyet Szombathy Bálint szépségkutató, a kötet szerzője mutat be.

drMáriás ötven. Ennek apropóján a Zsolnay Negyed bemutatja ennek a páratlanul színes, gazdag és szerteágazó alkotói tevékenységnek egy átfogó szeletét.
drMáriás festményei az utóbbi években szinte a hétköznapok részévé váltak. Alkotásai, amelyek harsányan reagálnak közéleti személyekre és eseményekre – teljesen új művészeti formát honosítottak meg, egy olyat, amely beleszól, hozzászól, közbeszól, értelmez és válaszra késztet. Napilapok címoldalain, kereskedelmi tévéadásokban, vezető kiállítóhelyeken, bulvárlapokban, valamint irodalmi lapokban és képzőművészeti folyóiratokban, s a közösségi média megannyi formájában találkozni velük. Képei megtalálhatók múzeumi és magángyűjteményekben, politikusok dolgozószobáiban, vállalkozók nyaralóiban, külvárosi lakásokban, alternatív klubokban, üzlethelyiségekben, fiatal művészek közösségi tereiben és egyebütt, sokak számára elviselhetőbbé, vidámabbá, szebbé és igazabbá téve azt a világot, amelyben élünk.

Az utóbbi évek közéleti tematikájú képei mellett azonban e kiállítás mást is felmutat ebből az immár három évtizede tartó tevékenységből. Máriás különleges kivágat-ember sorozatának eddig szinte ismeretlen darabjait, amelyeket még szülővárosában, Újvidéken festett a nyolcvanas évek végétől az 1991-ben bekövetkezett, a jugoszláv háború elől Magyarországra történő költözéséig, s amelyekből külön e kiállításra újabb sorozatot is készített huszonöt évi szünet után az évforduló jegyében.

A kiállítás ízelítőt ad az alkotó irodalmi tevékenységéből is. Eddig megjelent két verses- és hét prózakötetéből Ladik Katalin, Fábry Sándor, Keresztury Tibor, Waszlavik Gazember László, Lovasi András, Lévai Balázs és Rátgéber László felolvasásában hallhat a közönség részleteket. drMáriás Lomtalanítás című első prózakötete idén kínai nyelven is megjelent, amelyet augusztusban a kritikusok a hónap legjobb kötetei közé választottak a távoli országban. Többi kiadványa mellett a kiállításon e kötete is megtekinthető.

drMáriást sokan zenei oldaláról ismerik. A harminc éve általa alapított Tudósok zenekar számtalan fesztiválon és klubban lépett fel Magyarországon és a környező országokban, valamint Európa-szerte, az Egyesült Államokban és Oroszországban, egy-egy lemezét kiadták Angliában, Oroszországban és Szlovéniában is. A zenekar fellépéseiből és klipjeiből készült videó-válogatás, valamint fotók és plakátok néhány emlékezetes pillanat felvillantásával adnak bemutatást izgalmas és kalandos tevékenységükbe.

Bár drMáriás alkotói nyelvezete első pillantásra meglehetősen társtalan, mégis kötődik számos alkotótársáéhoz számos ponton, leginkább azokéhoz, akik barátként, alkotótársként, harcostársként segítették a kibontakozását. Így e kiállításon látható zenekari alapítótársával, Bada Dadával közösen alkotott rajzsorozata és Bada más alkotásai, Bukta Imre Máriásról az Eperjesi alkotótáborban készített portréja 1992-ből, valamint Bukta más művei, és más alkotások a kortárs magyar művészet vele szellemi rokonságot képviselő kiválóságaitól feLugossy Lászlótól Szombathy Bálintig.
drMáriás csiklandoz, elgondolkodtat, megbotránkoztat, felvidít, azaz szeretetteli hangján provokál, hogy felrázza az embereket azokból a sémákból, szerepekből, lövészárkokból, amelyekbe olykor akarva-akaratlanul is belecsúsznak. Célja, hogy az emberek újraértékeljék világukat, belőle többet lássanak, s ennek nyomán jobbá és élhetőbbé tegyék. A kiállítás címe akár tevékenységének mottója is lehetne, hisz azt társadalomsebészetnek titulált kezelésként éli meg, hogy gyógyítson általa, még akkor is, ha igazából nem is beteg az ember, csak fásult, kilátástalan vagy rosszkedvű.

drMáriás jubileumi kiállítását Dr. Rátgéber László, a magyar kosárlabda legnagyobb tudósa, Máriás egykori padtársa, a kiállítás kiötlője nyitja meg, aki ugyancsak ekkortájt lesz ötvenéves. Az egybegyűlteket Páva Zsolt polgármester üdvözli, akinek portréja is látható kiállítva. A tárlat szakmai megnyitóját Gulyás Gábor kurátor, a MODEM és a Műcsarnok egykori, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója tartja. Az alkalomra az újvidéki Forum kiadó gondozásában megjelenő drMáriás rendelője című albumot Szombathy Bálint szépségkutató, a kötet szerzője mutatja be. A megnyitó záróakkordjaként a Tudósok együttes ad nagyszabású koncertet vendégfellépőkkel.

Jegyárak: 500 Ft, d/ny 250 Ft

Szervező: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

NYITVATARTÁSI REND
Április 1-től október 31-ig:
kedd–vasárnap: 10.00–18.00-ig
November 1-től március 31-ig
kedd–vasárnap: 10.00–17.00-ig
Szünnap: hétfő


--------------------------------
✫✫✫ In English ✫ ✫ ✫
--------------------------------

You`re going to heal! – Retrospective exhibition of DrMáriás

Zsolnay Quarter – m21 Gallery

Opening: September 30. 18.00
✫Tudósok concert 19.30✫

drMáriás, an emblematic figure of contemporary Hungarian art, explores the tension between the Eastern European post-dictatorial social conditions and personal identity, tradition and freedom. The title of the present exhibition is his motto at the same time suggesting that the constructive and healing seed of a fresh start is always found in us and our world. Curated by Gábor Gulyás esthetician.

Tickets: 500 Ft, students, pensioners 250 Ft

Opening hours
April 1. – October 31.:
Tue–Sun: 10.00–18.00
November 1. – March 31.
Tue–Sun: 10.00–17.00
Closed: Mon

Organizer: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Nincsenek megjegyzések: