2011. január 11., kedd

Iráni Fílmhét az Urániában

Ne rohanjon senki, nem a pesti, hanem a pécsi Urániában. Én is csak véletlenül értesültem róla, és a fotókat is csak ma kaptam meg - köszönet Timinek, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta őket -, így egy nappal a vége előtt pár szót szólok róla.
Állítólag decemberben valamikor megjelent valahol, hogy lesz, de ki a fene emlékszik arra? Minden kezdő reklámos tudja, hogy egy hír nem hír, pláne, ha korán van elsütve. Mindenesetre, ha az egyetemen is meghirdették volna, biztos nem csak kb 20 ember van a megnyitón, mivel közel száz perzsa tanul a városban. Aki kicsit odafigyel a filmekre - és nem csak a Harry Potter félékre -, az tudja, hogy az iráni film nagyon erős mostanában, sorra nyerik a fesztiválokat a világon. (Mintha a mi hatvanas-hetvenes évekbeli filmgyártásunkat látnám. Ki tudja megmondani, hogy mi bennük a közös? A helyes megfejtők között egy kikalapált sarlót sorsolunk ki.)
A megnyitón a hangszórókból a Golestan iráni-magyar zenekar dalai fogadták a csekély érdeklődőt, majd Bogárdi Alíz perzsa verselése után függőlegesre rántott mindenkit az iráni és magyar Himnusz. Pécs polgármester nyitotta a hetet, amit lejjebb megnézhettek a PécsTV felvételén, majd az iráni nagykövet szólt angolul. (Nem értem, miért nem lehetett - már csak a tisztelet miatt is - perzsárol fordítani?)
És következett egy héten keresztül a 11 film anyanyelven, angol felirattal. Aki e kettő közül az egyiket kommunikációs szinten bírja, az sajnálhatja hogy kihagyta ezt a ritka élményt!




Publikum
2011-01-07 15:45:15
Szerkesztő: Vígh Gabriella
4:18 405 kbit/s
Iráni filmeket vetítenek egy héten át az Uránia Moziban. A 11 perzsa nyelvű, angol feliratos filmet január 12-ig du. 4 és este 8 között nézheti meg a közönség. Valamennyi előadás ingyenes. A programsorozat a Pécsi Önkormányzat és a budapesti Iráni Iszlám Nagykövetség közös szervezésében valósul meg. A megnyitót követően a Messiás című színes, iráni filmdrámát láthatták az érdeklődők.

(Utóirat: A film az eredet oldalon is (http://www.pecstv.hu/archivum/?vid=cnJmChs=) érdekesen indul el - vagy el sem indul -, itt is lehetnek gondok, elnézést, tessék a weblap mesterét szidni, és is azt teszem...)

1 megjegyzés:

Nagypapuska1 írta...

Minden földrész, nép kultúrájának megismerése ::Világörökség értékü!!!Mottó::/és mondás/::"Ahány nyelvet tudsz,,annyit érsz""" De Ahány /nép/ kultúrát -népet- ismersz meg, annyi barátot, ismerőst tudhatsz magadénak e Földön!!