2021. július 21., szerda

Realistán álmodni: két hét és fesztivál!

 

"programinfó

  1. Gyertyagyújtás
Sokszor mondtuk-írtuk már, hogy a 14. Ördögkatlan az első, amikor egyik védnökünk sem él már, és hogy Mozart Requiemjével a 2021. április 16-án elhunyt Törőcsik Marira emlékezünk majd. Hogyan is képzeljük ezt az estet? Augusztus 6-án este többezren ballagunk a beremendi Megbékélés Kápolna előtt elhelyezett színpad felé, érkezéskor meglátjuk Mari nagy fotóját (Stekovics Gáspár készítette a velemi kertben, a diófa alatt), és azt is láthatjuk, hogy sok-sok kicsi gyertya vár bennünket, hogy azokat meggyújtsuk Mari tiszteletére. 
Gyertyagyújtás után leülünk-leheveredünk a fűbe, a színpadon elhelyezkedik a Nemzeti Kórus, a Pannon Filharmonikusok Zenekara, érkeznek a szólisták, Bordás Barbara, Kiss Judit Anna, Kiss András, Tötös Roland… Megszólal a harang, Dinyés Dániel, a karmester is a pulpitushoz lép, csend, Dani körülnéz, felemeli kicsi pálcáját, lehunyjuk a szemünket, a sokszáz gyertya fénye és a végtelen csillagok fénye összeolvad. Egy a világ. 
 
  1. Harangszó
A harang másnap is megszólal Beremenden. Nem ez, hanem a Szent Mihály Templom harangja. Délután van, 17:04, tizenkét évvel ezelőtt ekkor halt meg Cseh Tamás, másik védnökünk. Érte szól ekkor a harang. Egy fiatalember, ifj. Sárkány Sándor lép a zongorához, és énekli Tamás dalait. E sorok írója hallotta már Sanyi estjét, úgy gondolja, méltó lesz ez a megemlékezés Tamáshoz. 

hasznosinfó

A „hasznosinfó” arra jó, hogy újra és újra lerántson bennünket a földre. Hogy szembesüljünk a hétköznapokkal, végülis a Katlan is hétköznapokon történik, teli csupa hétköznapi dologgal: hogy éhesek vagyunk, hogy kibírhatatlan a hőség, hogy valamelyik programot elmossa vihar, hogy jó lenne szállást találni… És akkor még ott van az a bizonyos védettségi igazolvány (vagy a telefonunkba letöltött QR-kód)…

Kedves Barátaink! Tudomásul vesszük, ha köztetek olyanok is vannak, akik nem oltatják magukat. Nem akarjuk kisajátítani magunknak az igazságot, nem mondjuk meg, mi a helyes. Azt tudjuk megmondani, hogy mi követjük az adott pillanatban érvényes rendelkezéseket és nem kockáztatunk: e pillanatban, július 16-án tehát azt mondjuk, hogy a 14. Ördögkatlan minden programja csak karszalaggal látogatható – karszalaghoz pedig csak magyar vagy uniós védettségi igazolvánnyal lehet hozzájutni. Azt is tudjuk, hogy a hatályos rendelkezések szerint a negatív PCR-teszt nem helyettesíti ezt az igazolványt.

Ezek a hétköznapok 2021 nyarán a nagyvilágban – de azt reméljük, hogy sokak számára mégiscsak ünnepé tudjuk varázsolni ezeket a hétköznapokat. 

napi líra

Ebben a rovatban két védnökünket idézzük meg. Tamást néhány mondattal, Marit egy fotóval.
Ölel benneteket a Katlancsapat!

„Csoda. Azt hiszem, minden távozó idős ember tudja ezt. Akármilyen nehéz élete volt is valakinek, ha belül nem csordul túl a méreg és a gonoszság, akkor tudnia kell, az élet maga a csoda. Lüktető bizsergés, ami a bogarakban, a fákban, bennünk ott motoz, és akárhogy csúsztunk, másztunk, bukdácsoltunk, ezt kell, hogy érezzük. Káprázat. Igen, káprázat.” (Cseh Tamás)"

Nincsenek megjegyzések: