2012. november 3., szombat

Idő van - Kronos Quartet

A Kronos Quartet korunk legjobb kamaraegyüttese. Rock zenekar módjára turnéznak a világban, így hozták el hozzánk is a kortárs „komolyzenét“. New York-iak, mégis angolos kimértség és visszafogottság jellemezte előadásukat, a zene hevítette fel őket, színesítette belső koncentráltságukat. Volt mű amiben a vonósok mellett hanggenerátorokat szólaltattak meg és ha kevésnek bizonyult a négy hangszer hangzása, nem átallották azt „plébekről“ dúsítani. Kortárs zenét játszanak a szó legtágabb értelmében. Érzékeny előadásban szólaltatták meg többek között Márta István, Steve Reich, Wagner (Trisztán és Izolda nyitány) egy-egy művét, helyet kapott a műsorban egy skandináv népdal feldolgozása, de a három visszatapsolásba nem fért bele egyik híres Jimi Hendrix átiratuk sem. Azért nem csalódtunk, tartalmas, szép élménnyel lettünk a jóvoltukból gazdagabbak.

"Egy olyan együttes lép fel 2012. október 29-én a Kodály Központban, amiről nemes egyszerűséggel ezt állítják: új fejezetet nyitott a vonósnégyesek történetében. Ez az amerikai Kronos Quartet.
A zenekar 1973-ban alakult San Franciscóban, David Harrington vezetésével, aki mindmáig a Kronos Quartet irányítója. Az ismert, hagyományos vonósnégyesekkel ellentétben repertoárjukon nem klasszikus szerzemények szerepelnek, hanem kizárólag XX. századi szerzők művei. Stílusbeli, műfaji és földrajzi határok nélkül egyaránt szerepelnek műsorukon a XX. századi mesterek (Bartók Bélától Ligeti Györgyig – hogy hazabeszéljünk), kortárs zeneszerzők (Aleksandra Vrebalov, John Adams, Alfred Schnittke, Philip Glass), jazz legendák (Ornette Coleman, Charles Mingus, Thelonious Monk), illetve más közkedvelt műfajok, mint a rock és a világzene neves képviselőinek (többek között Jimi Hendrix, John Zorn, Alim Qasimov, Astor Piazzolla) kompozíciói.
Szerzeményeiket sok esetben a különféle népzenék inspirálják, gyakran merítenek keleti és egyéb egzotikus zenékből. Előadásaikban a legváltozatosabb eredetű zenei elemek, motívumok jelennek meg.
A zenekar munkásságát számtalan díjjal ismerték már el, köztük az egyik legjelentősebb a Grammy-díj, melyet 2003-ban vehettek át a legjobb kamarazenei előadás kategóriájában, a Dawn Upshaw-val közösen készített Berg: Lyric Suite című albumért.
A mostani, David Harrington (hegedű), John Sherba (hegedű), Hank Dutt (brácsa) és Jeffrey Zeigler (cselló) felállású vonósnégyes az elmúlt évtizedek egyik legbefolyásosabb zenekarává vált, és nagy hatást gyakorol a zeneszerzők és előadóművészek új generációjára.
Ahogy Máté J. György zenekritikus írta róluk korábban: a Kronost nem foglalkoztatja különösebben a vonósnégyes történetisége, a vonós kamarázás Haydntól Schönbergig ívelő fejlődésének és átalakulásainak művészi titka. A kaliforniai vonósnégyes szívesebben nyúl kortárs alapanyagokhoz, és rendszeresen merít keleti és más egzotikus zenékből, olyan kultúrákból, ahol még talán hírét sem hallották a vonósnégyeseknek. A kvartett előadásaiban a legváltozatosabb eredetű zenei elemek, motívumok, stílusfordulatok jelennek meg egymás után, mellett, alkalmasint egymással keveredve. A Kronos-féle eljárás azt sugallja, hogy bármilyen zenei alapszövet vonósnégyessé szabható át, vagy még radikálisabban, bármilyen zene átalakítható bármilyen más zenévé.
Ezt az álláspontot húzza alá Márta István zeneszerző is:
– Kétségtelen, hogy a Kronos a világ egyik legjobb kamaraegyüttese, amely képes volt megújítani a kortárs zenét. Méghozzá úgy, hogy miután a világ számos országából kértek fel zeneszerzőket, hogy írjanak külön nekik műveket, ezek alapján egy fura, leginkább crossovernek mondható zenei világot hoztak létre. Olyan crossovert, ami egy komoly, értékes és minőségi komolyzenét jelent. Bár gyakorlatilag úgy turnéznak a világban, mint egy rockzenekar, nagyon fogyasztható, mégis fantasztikus előadó-művészetet felvonultató műsornak örülhetünk majd..."
(Eozin Magazin)


Kronos Quartet: Sun Rings from kq kq on Vimeo.
Composed by Terry Riley
Visual Design by Willie Williams
Video Produced by David Teague and Steve Lippman

Sun Rings, written by longtime Kronos collaborator Terry Riley, is an evening-length work in 10 movements. With visual design by Willie Williams, lighting design by Larry Neff and sound design by Mark Grey, Sun Rings is a multimedia production featuring a choir and both sounds and images from space. The piece, commissioned for Kronos by NASA and others, received its first performance at the University of Iowa's Hancher Auditorium in October 2002, and has since been performed in cities including London, San Francisco, Calgary, Tucson and Boston.

Performed by Kronos Quartet at Tokyo Metropolitan Art Space(東京芸術劇場)1991

Nincsenek megjegyzések: