2017. március 23., csütörtök

ROM - RIders on the Mall 2017 - Nemzetközi audiovizuális találkozó

"IDŐPONT: 2016. március 30 – április 1.
HELYSZÍN: TRAFÓ - Kortárs Művészetek Háza / MÜSZI - Művelődési Szint / PLATÁN GALÉRIA

Tudtad, hogy a magyar tech alapú audiovizuális művészet képviselői – visual jockey-ék, vagyis VJ-k, AV performerek, sound designerek, fényfestők, 3D mapping művészek – a nemzetközi szcéna élvonalában száguldoznak? Ha a válaszod nem, akkor annak egyik fő oka, hogy ezt a műfajt sok helyütt még mindig a sötét klubok járulékos atmoszférájaként, az elektronikus zenei közeg vizuális kísérőjelenségeként tartják számon. Pedig ez az új művészeti forma egyre öntudatosabban képviselteti magát világszerte és egyre több rangos eseményen kap saját teret.
A 2016-ban indult Riders on the Mall fesztivál – röviden ROM – arra tesz kísérletet, hogy az audiovizuális műfajokkal kapcsolatos sztereotípiákat árnyalja, illetve coolabbnál coolabb hazai és külföldi művészeti projekteket bemutatva juttassa el a retinánkig és az elménkig, hogyan válik a minket körülvevő technológia művészetté. A Művelődési Szint (MÜSZI) által életre hívott fesztivál az AVnode nevű nemzetközi hálózat részeként arra törekszik, hogy nagyobb láthatóságot és nemzetközi együttműködési lehetőségeket adjon a hazai művészeknek.
Az egyes PROGRAMOK RÉSZLETES leírása ezen a linken érhető el.

PROGRAMBONTÁS
elérhető a ROM hivatalos oldalán és bontásban:
március 30.
március 31.


"Második alkalommal jelentkezik a Riders on the Mall (ROM), a képzenészek, pixellovagok és audiovizuális kísérletezők találkozója! A Művelődési Szint (MÜSZI) által életre hívott fesztivál egy hétvégére a budapesti Corvin Áruház 3. szintjére hívja a hazai és nemzetközi szakma beavatott és ifjonc képviselőit, technológiát fejlesztőket, kutatókat és használókat.
Nem kell ahhoz programozónak lenned, hogy te is tudj saját programot írni. A ROM a találékony technológiahasználókat, a kreatív programozókat és a művészeti ágak között cikázó alkotókat akarja helyzetbe hozni – közös alkotási helyzetbe. A fesztivál különleges 21. századi fény- és hangkörnyezetekbe vezeti be látogatóját.
képzenészet* (vjing) progresszív formáit kutatja, vagyis azt, hogyan lehet a digitális kép térbeli, kreatív megjelenéseit szélesebb körben elérhetővé, érthetővé és élvezhetővé tenni. A ROM alatt alkalmunk nyílik testközelből szemlélni például, hogyan bújik ki kép a vetítőből és születik meg az a különleges, montázselvű vagy épp gesztusvezérelt térélmény, amely a vizuális improvizáció magját adja. A technológiai hátteret ehhez a hazai és ez európai audiovizuális szcéna DIY gépszerzeményi és high tech eszközei biztosítják. Bring your own beamer (BYOB), de ha az nincs, akkor elég, ha az agyadat használod! Be larger than life and smarter than your smartphone. Tervezzünk saját tárgyakat!
A ROM idei kiadásának középpontjában a tudásmegosztás különböző formái állnak. Az audiovizuális perfomanszok és live actek magyar és külföldi előadókat, VJ-ket hoznak össze, a Let_it_Be art agency szervezésében megvalósuló Idea Marketstandjainál pedig a legújabb technológiákat alkalmazó hazai művészek munkái mutatkoznak be ─ az fényreagáns ékszerektől, a LED-del végtelenített geometriai formákon át az illatokat és absztrakt mentális fogalmakat összekapcsoló interaktív installációig. A ROM délutáni workshopjain kezdők és haladók sajátíthatják el például azt, hogyan lehet mohák és szenzorok összekapcsolásával vizuálisan meghekkelni egy természeti látványt, hogyan tudjuk leképezni a generatív részecskék mozgását és eligazodni a glitches felületek útvesztőjében.
***
A ROM második kiadása a MÜSZI, a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Platán Galéria tereiben valósul meg. A fesztivál nemzetközi partnere az AVnode hálózat. Az AVnode célja az audiovizuális művészetek nemzetközi kapcsolatainak, közönségbázisának építése, audiovizuális alkotások terjesztése, népszerűsítése. 2015-ben 13 különböző országból származó tagszervezet közös projektet indított, amelynek keretében a következő években folyamatosan bővülő platform és adatbázis jön létre.
Az AVnode hálózatról bővebben: http://avnode.org/activity/lpm-2015-2018/"

Nincsenek megjegyzések: