2017. március 27., hétfő

A NYÁR FÉNYPONTJA!

IDÉN NYÁRON IS VÁR PÉCSETT A ZSOLNAY FÉNYFESZTIVÁL
Magyarország első fényfesztiválja



PÉCS
2017. június 30. – július 2. 


Tavaly nyáron több tízezer látogató előtt, minden várakozást felülmúló sikert aratva mutatkozott be Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál. Idén június 30. és július 2. között esténként ismét fényárba borul a belváros, az ország legjobb fényfestő csapatai keltenek életre több mint 10.000 négyzetméternyi vetített felületet, mely európai viszonylatban is kimagasló, varázslatos látványosság. Spanyol légtornászok álomszerű produkciója érkezik a város főterére, a Székesegyház monumentális homlokzatán újra mapping alkotások nemzetközi, pénzdíjazásos versenye várható. S mindeközben egyéb különleges kulturális programok – koncertek, színházak, újcirkuszi előadások – is várják az érdeklődőket. Pécs a hazai fesztiválszezon egyik legnagyobb, legkellemesebb meglepetésére készül.

Világszerte rendkívüli népszerűségnek örvendenek a fényfesztiválok, melyek a technológia fejlődésével egyre grandiózusabb élményt nyújtanak. A fesztiválok kínálatában még mindig újdonságnak számít ez a műfaj, hazai viszonylatban pedig egészen a tavalyi esztendőig nem találkozhatott vele az élményekre éhes közönség. Pécs legnagyobb kulturális-turisztikai szervezete, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ezt a hiányt pótolta a fesztivál megszervezésével. 

A második pécsi Zsolnay Fényfesztivál kiteljesíti koncepcióját és egy olyan háromnapos rendezvényre készül, melyben még karakteresebben jelennek meg az előző fesztivál legizgalmasabb elemei, a huszonegyedik századi fényművészet különböző ágai, az utcaművészetek, színház, zene és újcirkusz. Az idei fesztivál nagy hangsúlyt fektet továbbá a művészet, a technológia és a tudomány hármasának integrált megjelenítésére, valamint a mesterséges fényalkotások mellett feltűnnek majd a természetes napfényt alkalmazó művészeti projektek is.

A fesztivál nyitókoncertjének a város világszínvonalú koncertterme, a Kodály Központ ad otthont.  Az elektronikus zene világából érkező angol előadó, Emika tavaly készült, Melanfonie című albumát a MÁV Szimfonikusokkal közösen viszi színpadra, a megismételhetetlen látványért Bordos László Zsolt, világhírű 3D mapping művész felel. Az ingyenes, szabadtéri elemekből építkező rendezvénynek ez lesz az egyetlen fizetős programja.

A koncertet követően látványos fényfelvonulás veszi kezdetét, a kellékek a közönség bevonásával készülnek, akik fényjelmezekbe öltöznek, fényjárgányokra szállnak, hogy minél többen aktív résztvevői, alkotói legyenek a fényünnepnek.

A város főtere ad újra helyszínt egy álomszerű újcirkuszi előadásnak, amely ezúttal Spanyolországból érkezik, a Voala Station légtornászainak egy 70 tonnás daru segít majd az égbe emelkedni. A Székesegyház épülete idén is megdöbbentő élményt kínál a nemzetközi 3D mapping versenynek köszönhetően, melyért a nemzetközileg is elismert Kiégő Izzók csapata felel. Az alkotógárda egy gigantikus fényinstallációval is készül; mellettük egy másik világhírű magyar fényművész, Vicsek Viktor legújabb alkotásával most először mutatkozik be a fesztivál közönségének. Mindhárom este ráérősen korzózhat bárki a belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő Fény Útján. 

A nyitókoncert után sem hiányzik majd a zene a fesztiválról. Olyan előadókat köszönthetünk a szabadtéri színpadon, mint az Óperentzia zenekarral fellépő Lajkó Félix, a Japánból érkező Matsumoto Zoku, a Kwashibu Area Band élén fellép a ghánai Pat Thomas, akit a hetvenes évek óta „Afrika arany hangjaként” emleget a közönség és a világzenei szaksajtó. Utcazenészként tűnnek fel a legnevesebb pécsi könnyűzenei előadók, és visszatérő vendégként üdvözölhetjük a tavalyi fesztivál egyik legzajosabb sikerét produkáló közönségkedvencet, az olasz Fantomatik Orchestrat is. 

A koncertek mellett újcirkuszi, tüzes és színházi produkciók népesítik be Pécs mediterrán hangulatú utcáit és tereit. A Baleár-szigetekről érkező Circ Bover díjnyertes előadásában hatméteres bambuszrudakból épül különleges mozgó díszlet, a vállalkozó kedvű fesztiválozók számára pedig a Sienta La Cabeza barcelonai fodrászai fognak világító hajkölteményeket alkotni.

ZSOLNAY FÉNYFESZTIVÁL - PÉCS A NYÁR FÉNYPONTJA!



További információk:


Egy új hagyomány megteremtésére, egy szemkápráztató közös élmény megvalósítására tett kísérletet idén nyáron a Zsolnay Kulturális Negyed szervező csapata, mikor útjára indította legújabb kezdeményezését, a Zsolnay Fényfesztivált.
Július első hétvégéjén egy tematikus, összművészeti fesztiválra került sor, mely a város majd 2000 éves múltjának lenyűgöző hagyatékát a fantázia világával szőtte össze, színes programjával az impozáns múlt és egy elképzelt jövő határán játékra és gondolkodásra sarkallt, értéket közvetített, szórakoztatott, és gyönyörködtetett.

Várjuk Önöket szeretettel 2017. nyarán június 30. és július 2. között újra Pécs városában!

__________________________________________________________________


The organizing team of Zsolnay Cultural Quarter experimented with creating a new tradition and an eye-catching common experience by starting their newest initiative: Zsolnay Light Festival.

At the first weekend of July visitors aiming to relax were awaited by a thematic, multi-arts festival, which merged the amazing legacy of the city’s 2,000 years of history with a fantasy world; prompts for playing and thinking on the border of the impressive past and an imaginary future, conveys values, entertains and delights.

We look forward to see You again next summer, between 30 June and 2 July 2017 in the city of Pécs!

Nincsenek megjegyzések: