2017. március 29., szerda

KARAKULIT - Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál és Kiállítás

április 21.április 25.

Perczel Miklós utca 23., Pécs, 7621

"Kedves Árny-Játékos Publikum!

A Karagöz, török árnyjáték megszületésének 500. évfordulója alkalmából a MárkusZínház, csatlakozva az isztambuli ünnepsorozathoz, 2017 áprilisában nemzetközi árny-bábfesztivált és kiállítást szervez. Az évforduló nagyszerű lehetőség arra, hogy történeti áttekintést tegyünk a bábjáték e speciális formájára, amely kultikus jelentőséggel bír Ázsia országaiban és használják Európában is. Ez a több évezredes hagyomány, bábszínházi formanyelv kap teret e fesztivál alkalmával, mint a színházművészet specifikus területe, mint képzőművészeti alkotás, mint a földi és a transzcendentális síkot összekötő tradíció.

Nyitott, rendhagyó fesztivál, ami művelődéstörténeti, művészettörténeti, színházi és képzőművészeti interdiszciplináris találkozás. Összeköti az archaikust a modernnel, a tradíciót a jelennel. Az emberi világ összeér az árnyak világával, távol-keleti az európaival. Metamorfózis, ahol a tárgyak, alakok, figurák életet kapnak.

A Fesztivál 5 napja:
11 színházi előadás, 5 kiállítás és kísérleti alkotó műhelyek várják a szakmai közönséget, a képzőművészet, a zene, a tánc, a színház iránt érdeklődőket és hozzáértőket.
Bemutatásra kerülnek tradicionális és modern árnyszínházi előadások: Törökországból, Kínából, Indiából, Indonéziából, Lengyelországból, Csehországból, Hollandiából, Szlovákiából, Romániából, Németországból...

Kiállítások & Szimpóziumok:
A fesztiválhoz kapcsolódó kiállítások és szimpóziumok során bemutatjuk:
- Az 500 éves Karagöz játékot (Törökország) - Cengiz Özek képzőművész, színházi rendező, karagöz játékos gyűjteményét (Isztambul)
- A tradicionális keralai (India) templomi árnyjátékot - a Tolpavakoothut - Ramachandra Pulavar gyűjteményét
- A wayang kulit indonéziai árnyjátékot - (Az Indonéz Nagykövetség és Dus Polett gyűjteményét);
- A kínai árnyjátékot - Xiaoxin Wang a Sanghai Theater Academy tanárának vezetésével;
- Az Országos Szinháztörténeti Múzeum és Intézet (Budapest) bábgyűjteményét - Büky Béla hagyatékát

Workshop Laboratory:
Ebben a kísérletező laboratóriumban lehetőség van a speciális árnyszínházi technika-szcenika, világítás tanulmányozására, kipróbálására. Ez a nyitott műhely laikusokat és szakmabelieket is fogad, megfelelő asszisztenciával.
Lehetőséget ad a nemzetközi és hazai művészek találkozására és együtt alkotására, de egyben kirakat is, ahol az érdeklődők végignézhetnek egy-egy alkotói fázist, folyamatot. A megvalósuló programok közös nevezője az absztrakció, az átlényegülés, a metamorfózis.

Várunk Bennőtöket Sok Szeretettel!
MárkusZínház

További információk hamarosan..."

Nincsenek megjegyzések: