2013. május 30., csütörtök

Megjelent az Irodalmi Jelen új száma


"MINIATŰR SZIVÁRVÁNY – Acsai Roland versei

Az újjászületett nagyregény

Heves, izgalmas vita alakult ki Vaszilij Groszman Élet és sors című nagyregénye bemutatóján az Írók Boltjában, ahol Soproni András és M. Nagy Miklós beszélgetésén megbizonyosodhatott az érdeklődő: a mű nem véletlenül vert fel nagy port világszerte.

A hármas-művész Csáth Géza

Kosztolányi Dezső „hármas-művésznek” nevezte unokatestvérét, mert a gyermek Brenner József, későbbi művésznevén Csáth Géza képzőművészetben, zenében éppúgy tehetséget és érdeklődést mutatott, mint az irodalomban – tudtuk meg a KönyvTÁRlat című esten.

10 könyv, amit nagyon várunk (4.)

A 84. Ünnepi Könyvhét szinte átláthatatlan kínálatból válogattunk olyan újdonságokat, amelyek megjelenését nagyon várjuk. Rövid ízelítőt is közlünk a művekből. Ezúttal Jónás Tamás Lassuló zuhanás című verseskötetéből közlünk részletet.

ELŐTT, UTÁN, SEMMIKOR – Keszthelyi Rezső versei

Trafik

A szag. Az maradt meg bennem a leginkább. A kellemesen áporodott dohány, az ananásszal töltött Melba kocka meg a ropogós borítékok illatának keveréke, és ehhez még az utánozhatatlan öregszag, ami a nagymamám szekrényéből is áradt, ha kinyitottam. Trafikszag. – Laik Eszter tárcája.

Instant bölcsességek felhője

Irodalom nélküli világban élünk

A Nobel-díjas író, Mario Vargas Llosa a Kincses Városban töltött három napot. Látogatásának utolsó állomása a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkara volt, ahol Gabriel Liiceanu író-filozófus, a Humanitas Kiadó igazgatója beszélgetett vele az irodalmi fikció szerepéről, az erotika és olvasás viszonyáról, valamint az El héroe discreto (A csendes hős) című új regényéről.

MAJORANA KITEKINT – Böszörményi Zoltán versei

KOWAKÓPIA – MAGOLCSAY NAGY GÁBOR logo-mandalái

VÉRES KOMOLYTALANSÁGOK

SE EPÉJE, SE A MÁJA – Nagy Zopán versei

Másak idén a szép versek

Pál Sándor Attila reakcióját olvashatják Boldog Zoltán Változik-e a Szép versek? című jegyzetére. A szerző az antológia történetéből írta tudományos diákköri dolgozatát.

Hubay 95

A hónap írója – TEMESI FERENC: APÁM – regényrészlet (2)

Változik-e a Szép versek?

„Az ember legősibb tevékenysége a történetmesélés” – Mario Vargas Llosa Kolozsvárott

A vasfejű góbé emlékezete

Kolozsvár, szerelem, Trianon

Archaizáló nyelv, Kolozsvár az első világháború előtt, hiteles szerelmi történet, Trianon hatása Erdélyre – Tompa Andrea legújabb, a Kalligram Kiadónál megjelent Fejtől s lábtól című kötetének kulcsszavai. Az íróval a kolozsvári Minerva-házban rendezett irodalmi esten találkozhattunk.

Nyolc Égtáj – KÁLMÁN DÓRA: SVÉDCSAVAR – fotónovella

Slam School Poetry – A döntősök videói

Győr tele van költészettel

Nyolc Égtáj – DEÁK CSILLAG: Vacsoravendégek – fotónovella"

Nincsenek megjegyzések: