2013. május 29., szerda

Kalandorok az Ernst Múzeumban

"Múlt hét szombaton nagy érdeklődés közepette nyílt meg Csurka Eszter eddigi legnagyobb kiállítása, melyhez több kísérőrendezvény is kapcsolódik. Elsőként a 60-as évek egyik remekművét, a Kalandorokat vetítjük, Alain Delonnal és Lino Venturával a főszerepben. A kultuszfilm varázsos világáról Báron György filmesztéta beszél az érdeklődőknek.


2013. MÁJUS 29., SZERDA, 19 ÓRA
Roberto Enrico: Kalandorok
Csurka Eszter A tengerpartra című kiállításához kapcsolódó vetítés

Előadó: Báron György filmesztéta

Roberto Enrico kultuszfilmje a végzetes szenvedélyről szól. A száguldásról, földön, vízen, víz mélyén és a levegőben, a gravitáció elhagyásának vágyáról, az őrült szerelemről, ahogy azt a szürrealisták képzelték, akik az élet szerelmét hirdették, s a kincskeresés szenvedélyéről, melynek célja nem a gazdagság, hanem az elérhetetlen Ígéret Földje. Az ártatlan, kölyökképű fiatal Alain Delon s az érett, férfias Lino Ventura között egy gyönyörű, vagány fiatal lány, Joanna Shimkus. Fölöttük az ég, alattuk a tenger, egyszerre kívánnak beleharapni mindkettőbe. Laetitia, je ne savais pas... ‒ a filmtörténet egyik legszebb szerelmes dala, szerelemről és halálról, máig dúdoljuk. 

Kalandorok (Les aventuriers, színes francia-olasz kalandfilm,120 perc, 1967) 
rendező: Roberto Enrico 
operatőr: Jean Boffety 
zeneszerző: François de Roubaix 
szereplő(k): Alain Delon (Manu), Lino Ventura (Roland), Joanna Shimkus (Laetitia), Serge Reggiani (a pilóta)

Báron György
A FIPRESCI magyar tagozatának, a MUOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztályának elnöke, az MMKA 4K szakkollégiumának tagja, a Magyar Filmművész Szövetség elnökségének és választmányának tagja. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának törzstagja, Doktori Tanácsának tagja, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Művészeti Szakbizottságának tagja, majd társelnöke (2008-ig). Rendszeres részvétel hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon, magyar és nemzetközi fesztiválok zsűrijeiben, pl: Velence, Kairó, Mar del Plata, Montreal, Karlovy Vary, Isztambul, Viareggio, Wiesbaden, Moszkva, Palm Springs. A Visegrad Documentary Library magyar kurátora (1999-2001), az Európa Parlament Lux Filmdíj zsűri tagja (2007-2009), a Verzió Nemzetközi emberi jogi filmfesztivál magyar programjának kurátora.
(filmacademy.hu)"

És most a film eredeti nyelven, jappán felirattal :)

Nincsenek megjegyzések: