2013. május 10., péntek

Elő Szigetelő 2013, vagyis válogatás a fellépők közül


The Joy Formidable (UK)

"Sejtelmes, monumentális, viharos és szenvedélyes alternatív rockot játszanak, zenéjük sodró lendületű gitárfutamok, illetve az érzelmi hatást fokozó, békés-nyugalmas kiállások ellentétén alapul, hazájuk Wales, de már évek óta Londonban élnek. A Szigetre 2013 elején megjelent, és jelentős brit médiumok által méltatott második nagylemezükkel, a Wolf's Law-val jönnek."





Die Ärzte (D)

"Legendás, több mint harminc éves múltra visszatekintő berlini punk banda, a műfajt képviselő legismertebb, legnagyobb hatású német zenekar.  Fülbemászó, a punk és a rock határán fészkelődő, szatirikus szövegekkel átitatott zenében utaznak, koncertjeiken pedig minden beleadnak a színpadon, hogy a küzdőtéren velük együtt mozduDljon a közönség. Pályafutásuk során eddigi tizenhárom stúdiólemezt, négy koncertalbumot, hat válogatáslemezt adtak ki, melyekből hat millió példánynál is többet adtak el, legfrissebb anyaguk a 2012 tavaszán megjelent auch; ilyen mutatókkal érthető, miért szeretnek punkdoktoraink szerényen alakulatukra csak mint a világ legjobb zenekarára  (Die beste Band der Welt) hivatkozni."


Biffy Clyro (UK)

"Simon Neil énekes-gitáros, Ben Johnston dobos és James Johnston basszusgitáros kollaborációja napjaink legjobb brit koncertzenekara. Arénákat képesek megtölteni, állandó részvevői a szigetország leglátogatottabb fesztiváljainak, és koncerten nyújtott teljesítményüket a legbefolyásosabb médiumok ismerték el fontos szakmai díjakkal az elmúlt években. Utolsó három lemezükből egyenként több százezer példányt adtak el, közülük a legújabb, 2013 januárjában megjelent Opposites vezette a brit lemezeladási listát."


Rachid Taha (Fr)

"Az 1958-ban Oránban született – majd 1968-ban Franciaországba költözött – Rachid Taha a lyoni Carte de Sejour rai-punk együttessel írta be a nevét az arab rockzene történetébe, mely komoly társadalmi hatást kiváltva énekelte meg a bevándorlók mindennapos megpróbáltatásait. Az együttes felbomlása után 1989-ben Taha szóló pályára tért, és Párizsba költözött. A kilencvenes évek első felében készített lemezei (mint a Barbés, a Rachid Taha vagy az Ole Ole) a technó erőteljes befolyásáról árulkodtak, de jóval nagyobb sikerre tett szert az 1998-as Diwán albumával, melyen klasszikus arab dalokat dolgozott fel akusztikusan. Az ezredfordulót követő évtized az összegzés jegyében telt, olyan jelentős rockos-technós albumokat eredményezve, mint a Made In Medina vagy a Tékitoi, vagy mint a Diwán folytatásaként készített Diwán 2.
2013 tavaszán Taha újabb mérföldkőhöz érkezett: kilencedik szólóalbumával úgy tudott továbblépni, hogy közben szemernyit sem adott fel önazonosságából. A producer Justin Adamsszel készített Zoom albumon a vadnyugati dalok lehelete éppúgy érződik, mint a punk rocké vagy mint az egyiptomi Oum Kalsoumé, és mindez kirívó egységben. Könnyen lehet, hogy harmincéves pályafutása csúcsára ért ezzel a koronggal, mely megjelenése után azonnal az európai világzenei rádióslista élére került."



Blur (UK)

"Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James és Dave Rowntree legendás, milliós lemezeladási mutatókkal rendelkező zenekara, a kilencvenes évek legnagyobb, legtöbbet idézett angol bandája, a Cool Britannia mozgalom hősei. Szigetes fellépésükre pár évvel ezelőtt a legtekintélyesebb angol fogadóirodák olyan magas oddszot adtak volna, mint annak valószínűségére, hogy a Manchester United fuzionál a City-vel, vagy hogy Tony Blair gyereket vár Liam Gallaghertől.  Hölgyeim és uraim, a fogadások és fogadkozások ideje lejárt: 2013 augusztusában a Sziget Nagyszínpadán lép fel a Blur!"

Nincsenek megjegyzések: