2013. január 9., szerda

Pirogránit koripálya a Zsolnay Negyedben


"Pénteken nyit a Pirogránit koripálya

Tűzzsonglőrökkel, korcsolyázó óriásbábokkal nyit meg a Zsolnay Kulturális Negyed korcsolyapályája a Pirogránit udvaron január 11-én. A Pirogránit koripályán március 8-ig minden nap csúszkálhatnak a látogatók, péntekenként és szombatonként hosszabb nyitva tartás várja majd a korcsolyázókat.

A pénteken 18 órakor kezdődő megnyitón az Üres Tér Társulat tűzzsonglőrei és a Bóbita Bábszínház óriásbábosai avatják fel a pályát. Lesz jégkrémbalett: a legbátrabb és leggyorsabb jelentkezők ajándék jégkrémmel vehetik birtokba a pályát, majd 19 órától 22-ig DJ ATA zenél a pályán, utána FunkTomas koncert lesz a Bárcsak kávézóban. Aki pedig a korcsolyapálya megnyitóján fényképet készít magáról, és posztolja azt a Zsolnay Kulturális Negyed Facebook oldalán, belépőt nyerhet a 30Y Szentimentálé lemezbemutató koncertjére, március 2-ára a Kodály Központba.

Egy negyedbeli jégpálya ötlete a február eleji Jégvirág Fesztivál kapcsán merült fel, de a tervezés során világossá vált, hogy ideálisabb egy szezonra tervezni. Különböző szempontok (gazdaságosság, kialakítás, felhasználói) megvizsgálása után a ZsÖK NKft. a hagyományos jégpálya helyett egy szintetikus jégpályarendszer felépítése mellett döntött. A 400 m2 fa ácsolat-alapzatot decemberben építették fel, erre telepítették a szükséges panelelemeket és a pályát körülvevő palánkot január 8-án. Az alapzat elkészítése miatt átalakítást nem kellett végrehajtani a Pirogránit udvaron, elbontás után nincs szükség helyreállítási munkálatokra, a faépítmény pedig a jövőben is felhasználható lesz.

A korcsolyapálya mellett lesz majd büfé és fűtött öltöző, korcsolyaélező és -kölcsönző is. Korcsolyával az udvaron felállított mobil mellékhelyiséget lehet használni 100 Ft-ért. Az E78-as épület mellékhelységeit természetesen ingyenesen lehet használni, de mivel egyéb rendezvények miatt az épületet nem lehet korcsolyával is bejárhatóvá tenni, a korcsolyát le kell venni a belépéshez. A korcsolyák és a járólapok védelme érdekében elhelyezett gumiszőnyeg jelzi majd a bejárható utat.

A pályát egyszerre 130 ember tudja használni. A pénztárnál megváltott jegyeket meg kell őrizni, a palánknál a biztonsági szolgálat ellenőrzi majd a belépéshez. A korcsolyapálya hat éven aluli gyermekek számára ingyenes: a pénztárnál azonban nekik is kell karszalagot kérni. 

Március 8-ig különböző programok, különlegességek várják majd a Pirogránit koripályára kilátogatókat, melyek közül kiemelkedik a hógömbkiállítással, csokoládé karnevállal, jégdiszkóval, maszkabállal, felnőtt jelmezbállal és rendhagyó gyárturistás színházi performansszal színesített Jégvirág Fesztivál február 1-3. között.

A technológia

Az amerikai Summerice szintetikus jégpályarendszert előszeretettel használják a világ számos országában télen-nyáron. Az EZ Glide 350 technológiára épülő Summerice pálya egymáshoz kapcsolódó „óriás kirakódarabkákból” épül fel. Az elemek könnyű alakíthatóságuk miatt szinte bárhol, bármilyen formában felépíthetők: a Pirogránit udvaron a korcsolyázók például a Cifra kémény körül keringhetnek majd.

A környezetbarát polimerekből készült paneleket sem a sugárzó napfény, sem az erős igénybevétel nem kezdi ki, nem deformálódnak, nem törnek, nem keletkezik hézag az elemek között, üzemeltetése nagyon környezetbarát. A hagyományos korcsolyával használható pálya fokozott igénybevétele növeli a siklási élményt, a korcsolyázás sebességét. A Summerice-pálya egyik legjobb tulajdonsága az, hogy minél többet használják, annál jobban csúszik. 

A pályát a használatra permet felvitelével készítik elő, így jön létre a szintetikus jégfelület. Az USA-ban fejlesztett és sokat tesztelt megoldást több mint egy évtizede használják nemcsak amatőr, de profi korcsolyázók is. A tapasztalatok alapján a pályarendszer teljesen biztonságos: a felvitt anyag sem az egészségünkre, sem a felszerelésünkre nem veszélyesebb, mint a természetes vagy a hűtött műjég. Felülete nem keményebb vagy durvább, ráadásul a panelek rugalmasabbak, így a sérülésveszély kisebb, a rajtuk való korcsolyázás az ízületekkel is kíméletesebb.

A karbantartáshoz és a tökéletes korcsolyázási élmény biztosításához egy olyan speciális síkosító permetet használnak, amely minden elemében természetes anyagokból, főleg növényi glicerinből áll. Nemcsak veszélytelen, de a ruhát sem szennyezi be. (A Summerice által használt panelek egyetlen mellékterméke a farolások következtében kialakuló „műanyagjég-kása”, ami apró, fehér morzsával hintheti be azt, aki gyakran esik el. Ez azonban mosással vagy akár egy gondosabb leporolással könnyedén eltávolítható.) A Summerice által választott paneltípus nem károsítja a korcsolya élét sem, de az éleket csakúgy, mint a hűtött műjégen, rendszeresen éleztetni kell. 

Pirogránit koripálya nyitva tartás vasárnaptól csütörtökig
10.00–12.00
12.30–14.30
15.00–17.00
17.30–20.00

Nyitva tartás pénteken és szombaton 
10.00–12.00
12.30–14.30
15.00–17.00
17.30-19.30
20.00-22.00

Jegyárak 
2 órás jegy: 
0-6 év ingyenes
diák, nyugdíjas 550 Ft
felnőtt: 700 Ft

Napijegy:
diák, nyugdíjas: 1100 Ft
felnőtt: 1400 Ft

Hetijegy: 
(naponta egy alkalommal használható)
diák, nyugdíjas: 2200 Ft
felnőtt: 2800 Ft

Csoportos diákkedvezmény 10 (fő felett): 450 Ft
A kísérő pedagógusnak ingyenes."

Nincsenek megjegyzések: