2012. szeptember 29., szombat

Jövőre is lesz ERNST Utcafesztivál!

Tegnap döntés született arról, hogy a szeptember 15-16-án megrendezett ERNST 100 Utcafesztivállal hagyományt teremtünk, és minden év szeptember elején a Nagymező utcába varázsoljuk a művészet ünnepét.

"Szeptember közepén két napra művészek és érdeklődők vették birtokukba a Nagymező utcát az Ernst Múzeum alapításának századik évfordulója alkalmából. A nagyszabású, ingyenes rendezvény szervezői –  a múzeumot működtető Műcsarnok Nonprofit Kft. csapata és ötvennél is több önkéntes – az intézmény szelleméhez híven a kortárs művészet legkülönbözőbb műfajainak képviselőit, mintegy félszáz művészt és civil szervezeteket kértek fel a közös ünnepen való aktív részvételre. Ezen a hétvégén ezerötszáznál többen tekintették meg az Ernst Múzeumban október 21-ig látható Aj Vej-vej: New York 1983–1993 című kiállítást .
A gyerek- és családi programokon szinte minden korosztály megtalálta a maga kedvencét, a szecessziós arcfestéstől  a gyerekkoncerteken  keresztül a városismereti óriás társasjátékig. A nyilvános könyvcsereberén több mint 1000 könyv cserélt gazdát. A Terézvárosi plébániatemplom is kapcsolódott az ünnephez ‒ az utcafesztivál idejére megnyitotta a látogatók előtt az Ybl tervezte tornyot, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.
Délutánonként neves írók olvasták fel az erre alkalomra, Ernst Lajos tragikus és paradigmatikus sorsáról írt novelláikat, méltón megidézve a múzeum előtti pódiumon az alapító emlékét. A képzőművészek public art projektjei és az utcai performanszok mindkét napon nagy sikert arattak. Vasárnap délután Tóth Viktor szaxofonos és csapata, majd a képzőművész-énekes Rutkai Bori és a Specko Jedno koncertje szórakoztatta a közönséget. A rendezvény lezárásaként a tabudöntögető Bëlga együttes, majd a zseniális vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix és zenekara adott fergeteges koncertet.

A fesztiválról további képek ITT találhatók. A fesztiválról készült videoklip nemsokára ITT lesz látható. "

2012. augusztus 16 - 2012. október 21.



Nincsenek megjegyzések: