2012. szeptember 16., vasárnap

3 pécsi templom - 3. Mindenszentek Temploma

"...A három templom a Mindenszentek temploma a Tettye utcában, a Lyceum templom a Király utcában és a Miasszonyunk templom a Szent István téren. A Mindenszentek templom kőhajításnyira esik a városfaltól, a másik két templom a történelmi vásormagon belül található. Mégis mindhárom kívül esik némileg mind a pécsiek, mind az idelátogatók látókörén. Még a Lyceum templom a legismertebb, lévén viszonylag nagy templom, ahol mindennap van szentmise és rendszeresen tartanak benne esküvőt, keresztelőt, gyászmisét. De már a másik két templom nem is nyitja meg kapuit minden nap, kevesen látják őket belülről. Mindhárom templom sajátos hangulatú, viszonylag egységes képi világú..."
(Békési-Marton Csaba)

Mindenszentek Temploma

"A Mindenszentek temploma a középkor óta áll, jelenlegi formájában nagyjából a 16-17. századot őrzi, bár azóta is felújították néhányszor...
...A híres Pécsi Disputa a református Skaricza Máté és az unitárius Válaszuti György között zajlott 1588-ban a török idők egyetlen, magyarok által használt templomában, a Mindenszentek templomban..."
(Békési-Marton Csaba)
A török hódoltság alatt a hívők közös megegyezésével minden nap más felekezet tartott istentiszteletet a templomban, példát mutatva ezzel az összefogással és toleranciával korunknak is.


3 pécsi templom - 3. Mindenszentek Temploma from simarafoto on Vimeo.

Nincsenek megjegyzések: