2012. augusztus 30., csütörtök

Megállíthatatlanul - Besh o Drom (Ördögkatlan 2012)

Megállíthatatlanul robogott a Besh o Drom zenéje, nem kímélve a fáradhatatlan Katlan lakókat.

De mi is az a Besh o Drom?

"A magyarországi világzene egyik jelentős képviselője a Besh o droM zenekar. 1999-ben alakult. Nevének jelentése lovári cigány nyelven: „Üld meg az utat!” (mint a lovat szokás, azaz indulj el). Balkáni és román cigány illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöznek magyar zenével, és játszanak sajátos feldolgozásban, összeolvasztva különböző zenei stílusokat....
... Első lemezük, a Macsó hímzés platinalemez lett és egyedüli magyar lemezként felkerült a Magyar Narancs 2000. évi 15-ös world music listájára. A zenekar „Gyí!” című lemeze még európai megjelenése előtt felkerült az angol fRoots világzenei szaklap Top-10 és a World Music Chart Europe Top-20 listájára.A kezdetektől fogva koncerteznek külföldön, először Angliában, Franciaországban és Olaszországban, később Spanyolországban, Németországban, majd Európa többi részén.2001-2002-es évadban aSzegedi Nemzeti Színházban Alföldi Róbert rendezésében játszanak a Szentivánéji Álomban. 2003-ban eljutnak a tengeren túlra is, ahol rögtön első alkalommal a Montreali Jazzfesztiválon 35 ezer ember előtt hatalmas sikert aratnak: abban az évben megkapják a fesztivál Best of címét...."
(wikipedia.org)

"A Bedh o DroM hallgatása közben az a valószínűtlen és megmagyarázhatatlan gondolat merült fel bennem, hogy esetleg élni mégiscsak jó - cáfolva mindenféle trendet, új paradigmát és divatot -, hogy az élet egyszerű és egyenes, melyben a dolgok csak úgy jönnek mi pedig felkészülve avagy felkészületlenül fogadjuk őket érkezési sorrendbe, és ha már nagyon nagy a baj, akkor táncolunk. Ezzel szemben, ha egyáltalán nincs baj, és csak megyünk előre a világ erdejében, mint a bivaly, esetleg az jön mellettünk, akit szeretünk, nos, akkor is táncolunk. A Besh o DroM zenéje alapján állíthatjuk, hogy a pálinka nem méreg, amely gyors és szomorú halált okoz, mint hogy a világ sem egy hatalmas, sötét buldózer, ami átrobog rajtunk, akár akarjuk, akár ellenkezünk, hanem igenis megvan a helyünk, megvan a társaságunk és megvan a saját életünk, amit aztán úgy alakítunk, ahogy tudunk. Ha végül esetleg elszúrjuk, akkor sincs semmi baj - majd táncolunk."
(Para-Kovács Imre)

...és táncolt az egész Katlan is a megállíthatatlanul végtagokat mozgató - Peti szerint etno-punk - zenére. Bár Pettik Ádám most nem vágott le akkora derbuka szólót mint tavaly, de azért bebizonyította, hogy fantasztikusan pergő ujjai még nem rozsdásodtak be. Barcza Gergő biztos kézzel irányította a zenekart és a közönséget szaxofonjával és fúvós szintetizátorával. Kaszai Lili énekhangja és stílusa pedig azonnal felismerhető, ahogy az egész zenekar hangzása is. Összhang és harmónia jellemezte a koncertjüket.
Örömteli buli volt!


Besh o Drom - Ördögkatlan 2012 from simarafoto on Vimeo.

Nincsenek megjegyzések: