2012. augusztus 18., szombat

Mai kalapács - A helység kalapácsa (Ördögkatlan 2012)

A kaposvári Csiky Gergely Színház és az Ördögkatlan közös produkciójában mutatták be „A helység kalapácsát“ közvetlenül a fesztivál megnyitója után. A bejáratnál mi elakadtunk a Wombo Orchestra jó hangulatú rögtönzött koncertjén, így szabad hely hiányában oldalra a „takarásba“, egy fűzfa alá szorultunk (a rendező engedélyével). (Egyszer Kulka János is megkérte fotósunkat, hogy takarásból (ahonnan a néző sosem látja) fényképezze a My Fair Lady-t, mikor János Higgins-t, Csákányi Eszter pedig Elisá-t játszotta, tehát nem volt ismeretlen számunkra ez a kihívás.)
Petőfi művét mai környezetbe ültették át Ferenczi Gyuri zenéjével. Az egyébként is humoros, veretes szöveg és a mai tárgyi világ ütközése plusz humorforrást jelentett, amit az interakciók bőségesen (talán kicsit túlhajtottan is) kihasználtak. Akkora volt a kavalkád, hogy a „hősköltemény“ háromnegyedére kicsit a kifáradás jelei mutatkoztak rajtunk: az ember egységnyi idő alatt csak bizonyos mennyiségű poént tud befogadni. Petőfi zsenijét dicséri, hogy mindenféle rájátszás, erőltetés nélkül is áthallások születtek jelen életünkre. A színészek felhőtlenül, magukat nem kímélve komédiáztak.
Az előadás többet nem akart adni, mint amiért Petőfi anno megírta, így Ferenczi hangulatos zenéjével egy könnyed, nyári (talán egy kicsit hosszabb a kelleténél) szórakozás született.


A helység kalapácsa - Ördögkatlan 2012 from simarafoto on Vimeo.



Petőfi Sándor - Ferenczi György
A helység kalapácsa
- zenés vásári komédia -
Az előadás a Csiky Gergely Színház és az Ördögkatlan Fesztivál közös produkciója

Játsszák:
Fándly Csaba, Nyári Oszkár, Nyári Szilvia, Czene Zsófia, Szvath Tamás, Takács Géza, Marofka Mátyás, Váncsa Gábor, Hatvani Mónika
Rendező: Szabó Máté

Nincsenek megjegyzések: