2012. február 16., csütörtök

A nők Csaplár, Háy és Kukorelly szerint


A nők Csaplár, Háy és Kukorelly szerint
Zenés irodalmi est és angol nyelvű tárlatvezetés ezen a héten Natalia LL kiállításán az Ernst Múzeumban

FEBRUÁR 17. PÉNTEK 19 ÓRA
HÍMNEM – FÉRFIAK NŐKRŐL
Felolvasnak: Csaplár Vilmos, Háy János, Kukorelly Endre
Moderál: Kiss Noémi
Fellép: Ágens Társulat

Natalia LL szerint a művészet, amit csak szerelemből lehet csinálni, a legfontosabb érték az életünkben. A művész 1975 óta számos, a nemzetközi feminista mozgalom által szervezett konferencián, szimpóziumon és kiállításon vett részt. A kiállításához kapcsolódó két irodalmi est is ezt a témát, a női vagy nőművészet tematikáját járja körül, férfi és női szemmel. A Hímnem est vendége a feminista férfi író, a pártoló empatikus és az alakváltoztató író.
A Nőnem est ennek párdarabjaként a mai magyar nőirodalom legfőbb vállalkozásainak, az Irodalmi Centrifugának és a Szomjas Oázis-kötetsorozatnak nagyasszonyait látja majd  vendégül március 9-én. Külön érdekessége a programnak, hogy a Hímnem estet a Nőnem egy fellépő írója, míg a Nőnem estet a Hímnem egy felolvasó írója moderálja.

Belépő: 500 Ft

  
Az est a Szépírók Társaságával együttműködésben jött létre.
    Ágens                                                              


FEBRUÁR 18. SZOMBAT 16 ÓRA
TÁRLATVEZETÉS ANGOLUL AZ OPUS MAGNUM KIÁLLÍTÁSON
Tárlatvezető: Sipos Laura múzeumpedagógus

Natalia LL-nek, aki kétségkívül az egyik legérdekesebb és  legkülönlegesebb lengyel művész, ez az első olyan átfogó  kiállítása, ahol a korai és az utóbbi évek alkotásai is  láthatók. Közel félszáz mű, köztük nagyméretű munkák,  installációk, filmek foglalják össze eddigi életművét.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:


A tárlatvezetéseken belépőjegy megváltásával lehet részt venni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Opus Magnum kiállítást 18 éven aluliaknak nem ajánljuk.



Csaplár Vilmos regénye alighanem az egyik leggúnyosabb szatíra, amelyet a róla elnevezett államszocialista rendszer irányítójáról, az akkori állampárt (mert ilyen is volt) "első titkáráról", azaz vezetőjéről, Kádár Jánosról írtak.

Csaplár könyve egymáshoz kis mértékben kapcsolódó, önálló történetként is kitűnően funkcionáló részekből áll, amelyben leleplez és vádol, de leginkább rendkívül nagy nevetést vált ki olvasójából.

Ezúttal az "Igazságos Kádár János" hangoskönyv-változatával állunk szemben, amely Blaskó Péter színművész tehetségét is dícséri (szubjektíve hozzátenném, hogy még soha nem hallottam senkit ennyire jól utánozni a vezért)...





Nincsenek megjegyzések: