2023. október 21., szombat

Ünnepi műsor 2023. október 23. Pécs

 



17:00: 48-as tér (Pécs, 48-as tér, 7622)

Szabadság, Szerelem! – koncert előadás
történelmi visszatekintés a magyar könnyűzene gyöngyszemeivel – a jelentől az államalapításig.



Mikor, hogyan küzdöttünk a szabadságunkért, hogy alakultak emberi sorsok, szerelmek évszázadaink nagy fordulópontjain? Presser, Révész, Charlie, Hobo, Dés, Tolcsvay, Bródy, Szörényi dalai, az István a király rockopera részletei bizonyítják, hogy szerzeményeik kiállták az idő próbáját és aktuálisak most és mindörökké!
Egy csodálatos utazásra hívunk mindenkit, ahol a zenék elringatnak, az énekesek elvarázsolnak, a versek elgondolkodtatnak.


18:00: 48-as tér (Pécs, 48-as tér, 7622)

Ünnepi műsor, koszorúzás

19:30: Kodály Központ (Pécs, Breuer Marcell sétány 4, 7622)

Megáll az idő – filmvetítés

Gothár Péter és Bereményi Géza kultuszfilmje

Köves István a forradalom leverése után disszidál, a családja otthon marad. 1963. A nagyobbik fiú (Pauer Henrik) orvosi egyetemre készül, a kisebbik, Dini (Znamenák István) pedig csajozni, lázadni. Szukics Magdába (Iván Anikó) szerelmes és Pierre-t (Sőth Sándor), az iskola lázadóját bálványozza. A bulikban dübörög az amerikai rock and roll.


A Megáll az idő vagány kultuszfilm. Egy társadalmi csoport, generáció vagy szubkultúra számára kiemelten fontos, a csoport identitásképzése szempontjából meghatározó kikezdhetetlen remekmű. Lendületes kamaszfilm a hatvanas évekről, amikor a fiatalok Elvis Presley-re tomboltak, pornóképeket cserélgettek, és beálltak a Coca-Colától. De sokkal több is ennél: szembenézés az ’56-os forradalom kudarcával, az itthon maradtak bűntudatával, örökös és hiábavaló elvágyódásával. Keserédes életérzés sugárzik belőle: a céltalan lázadásé és az örökös sikertelenségé. Legendás alakja, Pierre az amerikai ellenzéki hősök, a James Deanek stílusában forgatja fel az iskola életét, anarchista jelszavakat kiabál („Le a csecsemőkkel, éljenek a csajok!”). Megfoghatatlan, mitikus alak, akinek a példáját a valóságban lehetetlen követni.

Ebben az országban, ahol „még a szar is le van szarva” és „a kúrás nem szentség”, két út áll az emberek előtt: disszidálnak vagy megalkusznak.

A részvétel ingyenes, de jegyhez kötött.
Jegyek átvehetők a ZSÖK jegypénztáraiban.

Nincsenek megjegyzések: