2023. június 15., csütörtök

Díjátadók, könyvbemutatók, a Mastercard® Alkotótárs pályázat felhívása a Jurányi Piknik eseményén

 

Június 7-én a JuNyári Pikniken tartottuk meg az évadzáró eseményünket, ahol átadásra kerültek a Staféta közönségdíjak, nyilvánossá vált, hogy a TITÁNium Színházi Projekt mentorprogramjában részt vett alkotók közül kiknek az előadásterve valósul meg a 2023/24-es évadtól, illetve ismertettük a másodjára meghirdetett Mastercard Alkotótárs pályázat menetét, és az idén először meghirdetettJurányi Befogadói Pályázat eredményét. Végezetül a Jurányi Ház 10. születésnapja alkalmából megjelent Jurányi Latte interjúkötet és a POKET Színház a város c. zsebkönyv bemutatójára is sor került.

A Budapest Főváros Önkormányzata és a Füge Produkció közös kezdeményezését 2015-ben olyan fiatalok támogatására hívta életre, akik a kreatív, innovatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak tudnak lenni Budapest kulturális életében. A Staféta Pályázat ez idáig 55 produkciólétrejöttét tette lehetővé.

A 2023. április 17. és június 1. között tartó Staféta közönségszavazás során 1003 szavazat érkezett. A nézők ezúttal nyolc előadásra adhatták le voksaikat.

A tavalyi közönségdíjas Nagymamával álmodtam című előadás alkotója, Göndör László adta át a Staféta közönségdíját, Cséffai Györgyi szobrászművész alkotását. A legtöbb szavazatot idén Fodor Fanni és Török Tímea alkotópáros kapta az Otthon című előadásukért. A nyertesek a díj mellett a Füge Produkció támogatói által 1 millió forintos produkciós támogatásban részesülnek, amit egy a 2023-24-es évadban megvalósuló bemutatóhoz használhatnak fel. Kókai Tünde A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetéscímű produkciója a második helyen végzett, ezzel ő nyerte el a Fidelio egy évre szóló médiacsomagját.Az elismerést Canjavec Judit, a Fidelio lapigazgatója adta át. Az előadás legközelebb július 18-án és 19-én lesz látható, este fél 7-től a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. A harmadik legtöbb szavazatot Kárpáti Pál kapta, Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című előadásáért. Számára a Budapest Brand egy külföldi szakmai utat biztosít az Ulysses: Európai Odüsszeia program keretében. A Budapest Brand Nonprofit Zrt. képviseletében Gáspár Máté adta át a harmadik helyezettnek járó díjat.
 


A Füge Produkció 2013-ban hirdette meg először az egyik legrégebbi tehetséggondozó programját a TITÁNium Színházi Projektet, amely azóta hatszor került kiírásra, és 19 produkció született meg a Jurányi Házban és Budapest különböző befogadószínházaiban. Míg korábban nyílt pályázatként lett meghirdetve 35 év alatti pályakezdő színházi alkotók, alkotócsoportok számára, addig a VI. TITÁNium Színházi Projekten rendhagyó módon kizárólag a Freeszfe hallgatói vehettek részt. A pályázat célja:segíteni az intézmény talpon maradását és bemutatkozási lehetőséget biztosítani a tanulói számára.

A produkciók, amelyek meg tudnak valósulni a 2023/24-es évadtól a befogadóhelyek támogatásával:

XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza együttműködésének köszönhetően három produkció is létrejöhet: Juhász Maja - Zilahy Anna: Kulcs, Farkas Dorka: Emese álma, Szauer Lilla: Palléas és Melisande című projektje. A SzínMűhely Alapítvány és a Füge Produkció / Jurányi Ház gondozásában Nyári Ádám: Az arab éjszaka című projektje kerül majd színpadra. A SzínMűhely Alapítvány és a MU Színház koprodukciójában Szántusz Noémi: Hustle Castle című előadása kerül bemutatásra. A Szkéné Színház támogatásában pedig Antal Bálint: Onoda című projektjét láthatjuk majd. További koprodukciók is még egyeztetés alatt állnak, így például Szacsvai István: Épp csak a világ vége című projektje az RS9 Színházban.

Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház vezetője ismertette a Mastercard Alkotótárs pályázat menetét és a Jurányi Befogadói Pályázat eredményét.

A Jurányi 10. születésnapja alkalmából két kiadványunk is megjelent.

Antal Klaudia, a Jurányi Latte interjúsorozat kitalálója és Bordás Katinka, a Füge kommunikációs munkatársa összesen közel 300 interjút készítettek el az elmúlt 10 év alatt, a kötetben pedig 48 interjú jelent meg.

,,A kiadvány szerkesztésekor Bordás Katinkával igyekeztünk olyan interjúcsokrokat összeállítani, melyek elég kifejezőek ahhoz, hogy bemutassák az adott évad műsorpolitikáját és alkotóközösségét, illetve hogy kiemeljék, a Jurányi melyik (produkciós -, közösségi - vagy inkubátorház-) funkciója játszott abban az időszakban főszerepet. Szerkesztői munkánk nem titkolt célja az volt, hogy történetet meséljünk, a Jurányi Ház történetét; mindezt úgy, hogy hagyjuk, hogy a múlt beszéljen helyettünk. A Jurányi, és a tőle elválaszthatatlan Kulcsár Viki sikere véleményem szerint abban rejlik, hogy nem fél szembenézni önmagával, az esetleges múltbeli kudarcaival; hogy hisz a változás és a változtatás erejében, hogy igyekszik mindenből a legjobbat kihozni; nem utolsósorban, hogy remek csapatot, néző – és alkotóközösséget épít maga köré, akikkel/akikért érdemes továbbhaladni ezen a rögös úton.” Antal Klaudia
 


Végezetül pedig Vecsei H. Miklós, a POKET zsebkönyv projekt életre hívója és Horváth Panna, a POKET kommunikációs munkatársa mutatták be a frissen megjelent a POKET Színház a város könyvét.
 


,,A POKET kezdetek óta igyekszik olyan köteteket kiadni és olyan együttműködésekben részt venni, amik túlmutatnak az irodalmon. A közösségélményt keressük a megjelenő szövegeink által és nagyon örülök, hogy egy hasonlóan közösségkereső csapattal létre tudtunk hozni egy olyan kötetet, amely a színház és az irodalom vonalvezetésével kilép a könyvből és aktív élménnyé válik.” Vecsei H. Miklós, a POKET alapítója

Tartsatok velünk a következő évadban is!
A nyári időszakban pedig töltődjetek fel a Színház a város történeteivel a POKET - kiadványsegítségével, és indítsátok a napot egy Jurányi Latte beszélgetéssel!

Tartalmas nyarat kívánunk!
 
 
 

Nincsenek megjegyzések: