2020. január 7., kedd

Ezek voltak 2019 legjobb Beatles dalai

A Beatlest mindenki ismeri. Vannak vérbeli Beatles rajongók, és milliók, akiknek legalább egy kedvenc Beatles daluk van. És a paletta nagyon színes a kettő között.
Sok zenei magazin készített már szavazást az elmúlt évtizedekben világszerte, hogy melyik is a legjobb Beatles dal. Ezekben túlnyomórészt szakírók, zenészek vettek részt, de egy valami mindig hiányzott. A Beatles rajongók véleménye. Az, hogy egy dalról ne néhány száz ember döntse el, hogy szakmai szemmel milyen hanem, hogy milyen érzéseket pendít meg emberek millióiban.
2019-ben debütált az a Beatles játék (beatlesgame.com), amire Alaszkától Japánig a világ minden tájáról szavazatok ezrei érkeztek (jelenleg 92000 szavazatnál is több gyűlt össze).  A világ legdemokratikusabb Beatles játékában bárki részt vehet. Ha épp' valaki nem ismer minden Beatles dalt kívülről az sem akadály, ugyanis ezeket a játékban is meg lehet hallgatni, azután eldönteni, hogy két véletlenszerűen felbukkanó Beatles dal közül melyik tetszik jobban.
A történetben az a szép, hogy a játékot magyar Beatles rajongók alkották, akik elmondták:
"Ez a játék nem a csilivili grafikájával, hanem a zenével hódít. Az emberi természet folyamatosan értékel, rangsorol és skatulyáz. Sikerült egy olyan játékot alkotni, ami az igazi Beatles rajongókat akár órákra is odaszögezheti a számítógéphez, vagy mobileszközhöz és azoknak is jó szórakozást nyújt, akik még csak most ismerkednek a Beatles zenéjével.

Büszkék vagyunk, hogy egy Beatleshez köthető világhírű cég, a Höfner is segít, hogy a játékot minél többen megismerjék világszerte, és akiknek a közelmúltban is segítettünk keresni Paul McCartney eltűnt gitárját, amiről cikkezett a magyar sajtó is."
A játék eddigi eredményei nagyon érdekesek. A 2019-es eredmények alapján azok a kései Beatles dalok vezetik a listát, amelyek az elmúlt években újra megjelentek (pl. a Sgt. Pepper album és a közelmúltban újrakevert Abbey Road dalai, és további néhány a Beatles középső és kései korszakából). A Beatles 1965 előtt megjelent dalai viszont egyáltalán nincsenek a top 10-ben, ami azért furcsa, mert a Beatles ezekkel a korai dalokkal (mint pl a She Loves You, vagy az I Wanna Hold Your Hand) volt a slágerlisták királya és állított fel olyan statisztikai és piaci rekordokat, amik csak mostanában, vagy még mindig nem dőltek meg.
Kíváncsian várjuk a 2020-as év eredményeit, amikor is újabb nagy Beatles évforduló a Let It Be nagylemez megjelenésének 50 éves jubileuma lesz. Vajon a Beatles hattyúdala, az azonos című Let it be jövő ugyanilyenkor fent lesz a lista első 10 Beatles dala között?
Azok szavazatait, akik csak egy kicsit is szeretik a Beatles-t a beatlesgame.com címen várják, ahol további érdekes statisztikák és rangsorolások is olvashatók.


The Beatles 1 Video Collection is out now. Available on: http://www.thebeatles.com/

Written by John as an expression of his love for Yoko Ono, the song is heartfelt and passionate. As John told Rolling Stone magazine in 1970, “When it gets down to it, when you’re drowning, you don’t say, ‘I would be incredibly pleased if someone would have the foresight to notice me drowning and come and help me,’ you just scream.”

During filming on the roof of Apple, two days after the recording of the track, the band played ‘Don’t Let Me Down’ right after doing two versions of 'Get Back’ and it led straight into 'I’ve Got A Feeling’. Michael Lindsay-Hogg was once again directing a Beatles’ shoot. He and Paul met regularly at the tail end of 1968, while Hogg was directing The Rolling Stones Rock and Roll Circus, to discuss the filming of The Beatles’ session in January. By the time that fateful Thursday came around, the penultimate day of January would be the last time The Beatles ever played together in front of any kind of audience.

This is not the version of ‘Don’t Let Me Down’ heard on the single but the version from the Let It Be… Naked album – a composite of both versions that were performed on the roof of Apple in Savile Row

Official site: http://www.thebeatles.com
Facebook: https://www.facebook.com/thebeatles/
Instagram: https://www.instagram.com/thebeatles
Twitter: https://twitter.com/thebeatles

Nincsenek megjegyzések: