2014. szeptember 8., hétfő

Ünnepi hangulat

Egy éves a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti 
Török Kulturális Központ

2014. szeptember 12-13-án és 16-án ünnepli egy éves budapesti jelenlétét a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ. A születésnap alkalmával a török kultúra színes tárházával találkozhatnak az érdeklődők. Koncertet ad az első ízben Magyarországra látogató világhírű Cazova jazz-együttes, Başak Dilara Özdemir zongoraművész, Guessous Majda Mária Junior Príma díjas népzenész és Ertan Şahin a világ egyik legismertebb balkán zenésze az A38 Hajón. 

2013. szeptember 12-én ünnepélyes keretek között adták át az Andrássy úti Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központot. Az intézmény azóta több száz, a török kultúra iránt érdeklődő számára vált kultikus helyszínné, ahol változatos és izgalmas programokkal találkozhattak. A születésnap alkalmával jazz, ethno, népzenei koncerteken és más érdekes foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők.

Szeptember 12-én (pénteken) a Muzikum Klub ad otthont a Cazova jazz trió koncertjének. Seren Akyoldaş (vokál) és Onur Nevşehir (zongora) 1996 óta zenélnek együtt és már több száz jazz koncertet adtak Isztambulban és a világ különböző pontjain. Ebben az évben látogatnak első alkalommal Budapestre kiegészülve Efe Adnan Demiral gitárművésszel.

Szeptember 13-án (szombaton) a programok színes kavalkádja fogadja majd a török kultúra szerelmeseit. Az Andrássy és Bajcsy-Zsilinszky utcák kereszteződésénél 15 órakor induló látványos zenés felvonuláson vehetnek részt, amelyhez bárki csatlakozhat;  évfordulós tortát kóstolhatnak, majd török hangszerkiállítást nézhetnek meg az intézetben. Később az Ethnosound hangszerbolt jóvoltából egyedi zenei workshopon vehetnek részt az előzetesen jelentkezők. Az órán a török dobbal, a darbukával ismerkedhetnek meg és tapasztalhatják meg annak erejét. 

Guessous Majda Mária népzenész két megismételhetetlen koncertet is ad ezen a napon. Először a török népzene és török hangszerek megismertetésének szándékával, férjével Boros Gerzson Dáviddal zenél, majd később, a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett, Başak Dilara Özdemir zongoraművésznővel adnak a nép- és klasszikus zenei hangzásvilág kapcsolódásával újszerű koncertet.

Szeptember 16-án (kedden) 20 órától a Random Trip koncertsorozathoz kapcsolódva Ertan Şahin balkán népzenész és szuzafonista ad koncertet az A38 Hajón. 

A Törökországot, a török nyelvet, a török kultúrát, művészetet és történelmet bemutató programokat szervező, több más, hasonló jellegű intézményekkel nemzetközi kulturális együttműködést folytató Yunus Emre hálózatnak jelenleg 33 központja működik világszerte Brüsszeltől Tokióig és Londontól Marokkóig.

Cazova - Smells Like Teen Spirit
-
13. Uluslararası Antalya Piyano Festivali
16 Kasım, 2012
-
Vokal: A.Seren Akyoldaş
Piyano: Onur Nevşehir
Sax: Barış Ertürk
Bass: Canberk Ünsal
Davul: Erdem Göymen
https://www.facebook.com/pages/Cazova…

Ertan Şahin (Suzafon), Kolektif Istanbul, @Babylon '12

Three Turkish Folk Songs No. 2: "Al Tavandan Belleri" (Take the Spades from the Ceiling)

Adrian Brendel, cello -- Başak Dilara Özdemir, piano

Österreichisches Kulturforum Istanbul

6 mın 50 sec dynamic music earth shall, basak dilara ozdemir early electronic work 2.17 and gyorgy ligeti -musica ricercata- uptempo and very visuals from teoman madra at a new combination

Török és magyar népdalok találkozása
2011. május 25. - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
http://dialekton.hu :: http://facebook.com/dialekton

Guessous Majda Mária - FolkBeats ( 2011 ) Ahol a szívem dobban!

Nincsenek megjegyzések: