2014. május 8., csütörtök

PÉCS UNDERGROUND '80 - Összművészeti akciónapok






















május 8., 10:00–május 11., 23:00










Pécsi Galéria












































































PÉCS UNDERGROUND ’80
Emlékezés a pécsi underground nagyjaira
Egyedülálló jelenség a hazai kultúrtörténetben az 1970-es, 80-as években Pécsett kialakult alternatív művészeti miliő. A diktatúrával párhuzamosan létrejövő ellenzéki földalatti művészet szubkulturális mozgalommá vált. Pécs fontos bázisa volt az underground, alternatív, neoavantgárd művészeti törekvéseknek, az itt gyakran szereplő fővárosi és külföldi művészek mellett pécsi zenekarok, illetve különböző irányzatok képviselői is teret kaptak. A Pécsi Galéria a nyolcvanas évek elejétől kiállításokkal, performance-okkal, zenei programokkal folyamatosan lehetőséget nyújtott a helyi alternatív törekvéseknek.
A május 8-11. között a Széchenyi téri Pécsi Galériában rendezett összművészeti akciónapokon részt vesznek az underground színtér egykori szereplői és egyben megemlékeznek a helyi alternatív művészeti törekvések több legendás alakjáról.
A kiállítás megnyitójára május 8-án 17 órakor Wahorn András zenész, képzőművész, és Pinczehelyi Sándor képzőművész részvételével kerül sor.


































































































































május 8. csütörtök:
10.00: kiállítás látogatható
15.30: tárlatvezetés Koszits Attilával
17.00: megnyitó Wahorn Andrással és Pinczehelyi Sándorral
17.30: koncert a nyolcvanas évek pécsi underground zenészeivel
18.00: Tarnai Acoustic Project
18.30: Milleniumi Földalatti Vasútvonal koncert

május 9. péntek:
10.00: kiállítás látogatható
16.00: Beszélgetés a PTE Kommunikációs Tanszék underground kutatásáról, résztvevők: Havasréti József és Doboviczki Attila médiakutatók, moderátor: Koszits Attila
17.30: Öregek Otthona koncert
18.30: Noise Flowers koncert (Wahorn András+Sőrés Zsolt, Oli Mayne) - ez a koncert egyedülállóan kortárs fúziója a dallamos szaxofon muzsikának, a zaj és zörej zenének, valamint az elektromos hangzásnak is. Kihagyhatatlan élmény, Németország után először Pécsett
19.30: Francia Ágy koncert

május 10. szombat:
10.00: kiállítás látogatható
16.00: beszélgetés a pécsi underground kultúráról, moderátor: Koszits Attila
17.30: Fantomfreud koncert

május 11. vasárnap:
10.00: kiállítás látogatható
17.00: Tapasztalt Ecsetek koncert (Wahorn András, Szurcsik József, Kopasz Tamás, Nagy Krisztián, Orosz József). Öt órakor, ami nagyon kényelmes vasárnap délutáni időpont a Magyar zenélő festőművészek koncertjének meghallgatására!

Nincsenek megjegyzések: