2014. május 24., szombat

Fődíjat nyert Mundruczó Kornél filmje Cannes-ban!

"Fődíjat nyert a 67. cannes-i filmfesztivál Un certan regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű kategóriájában Mundruczó Kornél Fehér Istencímű filmje pénteken.

A szekció a filmfesztivál hivatalos válogatásának második legjelentősebb versenye.

A 39 éves rendezőnek ez a hatodik filmje, és az ötödik, amely meghívást kapott a világ legrangosabb filmes találkozójának hivatalos programjába. A Fehér Isten magyar-német-svéd koprodukcióban készült, vezető producere Petrányi Viktória.

Mundruczó Kornél alkotása révén először szerepelt a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával készült játékfilm a cannes-i filmfesztiválon.

Ez egy pici hógolyó, ami most elindult

Mundruczó Kornél szerint "a magyar és az európai szerzői film megerősítését" szolgálja az, hogy a Fehér Isten című "politikai melodráma" elnyerte az Un certain regard versenyprogram fődíját. "Még akkor is, ha arról az európai félelemről beszél, ami körülvesz minket" – tette hozzá a rendező az MTI-nek adott interjúban Cannes-ban, miután átvette az elismerést.

Annak ellenére, hogy ez volt a rendező eddigi legdrágább alkotása, Mundruczó "partizánfilmnek" tekinti a Fehér Istent. Mégpedig amiatt az őszinte lelkület miatt, amellyel ez az alkotás készült, az alkotótársai, a kutyák, a színészek, a finanszírozók "őszinte érzelmei" miatt.

"A díjat nem én kaptam, hanem annak szellemisége, ami nem egyszerűen én vagyok, hanem az összes ember, aki 200 százalékkal belerakta magát" – hangsúlyozta. "A sok ínséges idő után, amit ki kellett bírni 2010 óta, ez egy pici hógolyó, ami most elindult és megy a saját útján" – fogalmazott a rendező. Hozzátette: "Ha őszintén beszélünk, az visszhangra talál, s a film személyessége kijelöl egy utat".

A rendező elmondta, hogy a film múlt hétvégi bemutatója óta csaknem húsz ország, köztük a legjelentősebb európai államok és az Egyesült Államok is érdeklődött a Fehér Isten forgalmazása iránt. "Érezni lehetett a fesztiválon, hogy ez a film növekszik, és ennek az útnak nem látjuk a végét" – hangsúlyozta."

(propeller.hu)

"... Úgy tudjuk, nem tudott az elismerésről, a francia forgalmazóval volt találkozója, ezért volt még fesztiválon. A rendezőt éppen egy díjazottak számára rendezett vacsorán értük el Cannes-ban, ahol megerősítette, hogy tényleg nem tudott arról, hogy díjat fog nyerni péntek este. A fesztivál szervezői csak délután háromkor keresték meg: tudni szerették volna, hogy a városban van-e még, és megkérték, hogy mindenképpen jöjjön el az esti díjátadó ceremóniára. Ez már előre jelezte, hogy az Un Certain Regard kategóriában kiosztott három díj egyikét ezek szerint megnyerte a Fehér isten, de csak ott a helyszínen szembesültek azzal, hogy a kategória fődíját nyerték. >>> Mundruczó Kornél reakciója a díjra itt. ..."
(index.hu)

Nincsenek megjegyzések: