2013. november 19., kedd

Letiltás 2013, vagyis "Olyan izé vagy" - inter (for) you

"Az RTL választotta ki az X-Faktorba szánt Kistehén-dalt, amit végül letiltott. A zenekar vezetője csodálkozott, de örült, hogy pont rájuk gondolt a tehetségkutató-show. Kollár-Klemencz Lászlót kérdeztük a cenzúra-ügyről. Villáminterjú.

Mint korábban írtuk, az X-Faktor vasárnapi adásában a Kistehén lett volna az egyik extra produkció, de az esti élő adás előtt rögzített fellépésüket az RTL Klub programigazgatója nem engedte leadni. Kolosi Péter annyit mondott, hogy a produkciójuk „annyira kiütötte a biztosítékot, hogy nem engedhettem elhangzani a műsorban". A zenekar vezetőjét kérdeztük az ügyről.

hvg.hu: Hogy történt a Kistehén Tánczenekar felkérése?
Kollár-Klemencz László: Az X-Faktortól úgy másfél hónapja jött egy felkérés, hogy játsszunk el egy számot az X-Faktorban. Mi javasoltunk több dalt is, ezek közül végül ők választották ki az Olyan izé vagyot. Tudták, hogy ez a dal milyen, miről szól, ismerték a régi és az új albumainkat is. Egyébként mi csodálkoztunk a legjobban az RTL Klub bátorságán, hogy bevállalnak minket. Nagyon jól tudták, hogy a Kistehén egy megosztó, némileg provokatív zenekar. És nagyon jellemző az országra az a hozzáállás, hogy „mindenki menjen szépen a helyére, mindenki maradjon a kaptafánál, ne keverjük a dolgokat”. Nekem is van egy olyan érzésem, hogy a Kistehén nem igazán X-Faktor-kompatibilis. De éppen ezért lett volna ez izgalmas találkozás. Mi a médiában nem nagyon vagyunk jelen, így az országnak van egy igen nagy része, amely azokat a csatornákat, ahol mi működünk, nem is látja. Pedig ha elmegyünk akár vidékre, akár Erdélybe, a közönség kíváncsiak ránk. Ebből a szempontból örültem, hogy eljutunk a nagyobb nyilvánossághoz. Külön érdekesség volt az X-Faktor dalválasztása: erre már sok rádióadó mondta, hogy bár nagyon erős, a szerkesztők is nagyon szeretik, de a hallgatók biztos nem szeretnék.
hvg.hu: De miért? Semmi trágárság nincs benne. A legdurvább szó a hülye, igaz az sokszor elhangzik…
KKL: Nem tudom, csak elképzeléseim vannak. Szerintem alapvetően azért félhetnek az ilyen daloktól a kereskedelmi csatornák, mert kerülik az átlagostól eltérőt. Ez a szám, bár van benne egy fanyar társadalomkritika, de nem bánt senkit. Az Olyan izé vagy egy humoros görbe tükör, és ezt a fajta társadalomkritikát általában szereti a magyar közönség. Ennek ellenére talán az lehet vele a baj, hogy skandáljuk a közönségnek, hogy „olyan hülye vagy!”. Ráadásul valamelyest azt is megfogalmazzuk, hogy mi lehet e kijelentés mögött: „Gondolkodni jó, de aludni jobb, meg enni”. Talán ez a kettő együtt verheti ki a biztosítékot a rádiószerkesztőknél, és verhette ki a biztosítékot most Kolosi Péternél is. Utólag.
hvg.hu: Hogy volt pontosan a cenzúra-aktus?
KKL: A fellépés természetesen nem annyi volt, hogy kiálltunk a színpadra és lenyomtuk a számot, hanem együtt kellett működni a táncosokkal, vetítés volt mögöttünk stb. A próbákon egyébként tök jó fej, nyitott emberekkel találkoztunk, akik egy csomó kreatív dolgot találtak ki, amiket meg is valósítottak. Nagyon jól kommunikáltunk egymással, ez egy kiváló együttműködés volt, a végén már a stáb tagjai is velünk énekelték a refrént, miközben tombolt a közönség. Ehhez képest nagy arculcsapás volt, amikor megtudtuk, hogy a felvétel nem fog lemenni a műsorban. Annyit mondtak, hogy kiütötte a biztosítékot. Ennél pontosabban nem fogalmazták meg a kritikájukat.
hvg.hu: Ezt konkrétan Kolosi Péter mondta?
KKL: Igen, ez az ő döntése volt.
hvg.hu: A fellépés előtt, gondolom kötöttetek szerződést a csatornával. Megkapjátok a honoráriumot?
KKL: Kötöttünk szerződést, igen. Abban, azt hiszem, benne van, hogy ha az egyik félnek nem felel meg a színvonal vagy a műsor, akkor visszaléphet. A menedzserünk most tisztázza, hogy mi lesz végül. Én ezt nem is kérdeztem, tegnap magával a ténnyel voltunk elfoglalva, hogy letiltottak minket. Mindenesetre sok munkánk van benne, mi is és az X-Faktorosok is nagyon komolyan vették a produkciót.
hvg.hu: Mit szóltak a rajongók a letiltáshoz?
KKL: Olyanokat írnak, hogy így kistehenes a történet, hogy ez lett a vége. Ez nézőpont kérdése. Én jobban örültem volna, ha tegnap nem jön be a Kolosi és nem tiltja le a produkciót. Van olyan vélemény persze, hogy kommunikációs szempontból sokkal izgalmasabb letiltottnak lenni, mint befogadottnak.
hvg.hu: A felvételen tehát nem történt semmi olyan, ami miatt jogos lett volna a tiltás…
KKL: Nem. Van olyan kommentelőnk is, aki ott volt a felvételen. Ez egy szuper jó kis dolog volt. Nem lehet tudni, mi ütötte ki azt a bizonyos biztosítékot.
hvg.hu: Hol kaphatnak kárpótlást a rajongók? Hol lép fel a zenekar legközelebb?
KKL: Pénteken Mosonmagyaróváron, szombaton Pécsett, a Zsolnay Központban játszunk, aztán jövő héten Székesfehérváron. Budapesten legközelebb december 20-án az Átriumban lépünk fel, amikor Másik Jánossal és Lantos Ivánnal adunk egy közös karácsonyi estet  ”A bor melankóliája” címmel.

hvg.hu: Te szoktad nézni az X-Faktort?
KKL: Nem, nincs tévém."


Olyan izé vagy

Olyan hülye vagy, nagyon hülye vagy
Olyan hülye vagy, vagy nagyon hülye vagy
Olyan izé vagy, nagyon izé vagy
Olyan izé vagy, vagy nagyon izé, nagyon izé vagy.

Olyan olyan izé vagy, na mondd már ki, olyan olyan izé vagy na!
Tudod, olyan hogyishívják, na mondd már ki, olyan olyan hogyishívják na!
Itt van a nyelvemen, hol is lenne máshol.
Honnan is tudhatnám?
Szopjad ki az ujjadból!

Kétféle ember van, az egyik olyan, mint én,
a másik nem.
Van a jó, aki elsősorban rendes,
mindenesetre nem pofázik, csendes.

Kétféle ember van, az egyik olyan, mint te
a másik nem.
Van a rossz, akit elsősorban nem ismerek,
mindenesetre nem szeretek, mindenesetre utálom!

Olyan olyan izé vagy, na mondd már ki, olyan olyan izé vagy na!
Tudod, olyan hogyishívják, na mondd már ki, olyan olyan hogyishívják na!
Gondolkodni jó, de aludni jobb, meg enni,
na erről ennyi,

fejem nem káptalan, könyökömön jön ki.
Üres az agyam, nincsen benne semmi,
csak az a sok megjegyzett álom,
delfin húzza apát egy lovas szánon.

Sehol a betűk, sehol a számok,
mindenhol csak a csend tortabevonóval.
Gondolkodni jó, de aludni jobb, meg enni,
na erről ennyi.

Nincsenek megjegyzések: