2013. szeptember 8., vasárnap

Szomszédolás - Eszék (Osijek) 2013

Úgy néz ki, ebből sorozat lesz! Voltunk már Kassán, most Eszéken és majd megyünk...

A délszláv háború előtt jártunk utoljára Eszéken, ideje volt újra felfedezni déli szomszédunkat, így villámlátogatást tettünk. Ennek a szűk öt órának látjátok most a képi lenyomatát.
A benyomások? A határ túloldalán meglepődtünk, mert minden út és irány sűrűn ki volt táblázva, a térképet elő sem kellett vennünk. (Itthon néha térképpel is nehéz eligazodni és a GPS is megtréfálhatja az embert.)
Osijek, vagyis Eszék kicsit megváltozott az emlékeinkhez képest, nagyon jó benyomást keltett. Sok mindent felújítottak, de azért megmaradtak a múlt szomorú emlékei is: a belövéses ház képét Xénia készítette. ( És a villamost!) A belvárosban egymást érik a kiülős-lazulós vendéglátó teraszok (nem csak egy utcában!), amik a kora szombati délután ellenére sem konganak az ürességtől. Mindenhonnan nyugalom és derű árad. Az emberek mosolyognak és ismeretlenűl is megszólítanak. Pedig ők sem élnek jobban mint mi, de boldogabbnak és nyugodtabbnak tűnnek.
A végén úgy gondoltuk, hogy az előbb kóstolt remek horvát sörből viszünk haza pár üveggel, ezért a szomszédolást az egyik(!) város széli hatalmas plázában fejeztük be. És mivel remekül tudtunk tájékozódni, ezért másik úton és másik határátkelőn jöttünk haza gondtalanul.
Egy kicsit azóta irigyeljük déli szomszédunkat...

Eszéki hangulat 2013 from simarafoto on Vimeo.

Nincsenek megjegyzések: