2013. április 23., kedd

Az avantgard vonósnégyes - Balanescu Quartet

Tulajdonképpen egy Balanescu koncert hatására vált valósággá az egy ideje fontolgatott terv és lettünk Lumnicernővérek. Mert a koncert jó volt kevés nézővel:
- Az nem lehet, hogy csak ennyi embert érdekeljen! El kell nekik mondani, milyen jóból maradtak ki!

A világ egyik legrangosabb vonósnégyesének tartják számon az 1987-ben Londonban alakult zenekart. A román születésű Alexander Balanescu klasszikus alapokról indulva hidat akart képezni a kortárs zene szinte minden ága között: kortárs komolyzene és vidámzene (jazz, pop, nép- és elektronikus muzsika). Olyanokkal dolgozott együtt, mint Michael Nyman, David Byrne, Kate Bush, a Kraftwerk, a Spiritualized, a Pet Shop Boys, John Lurie, Ornette Coleman és Jack de Johnette. Possessed című, Kraftwerk átiratokat tartalmazó lemezük nagy siker lett a könnyebb műfajt kedvelők között is. A romániai forradalom győzelme után végre hazalátogathatott és ennek hatására készült a népzenei ihletésű Luminitza album, majd a Maria Tanase népdal- és sanzonénekesnő előtt tisztelgő Maria T. lemez.

A mostani koncerten e három lemezről válogattak. A műsor első részében a Luminitza-ról hallhattunk darabokat egy kis számítógépes segítséggel, a második részben Maria Tanase is megszólalt a hangszórókból a technika jóvoltából majd a közönség kedvenc Kraftwerk-ekkel fejezték volna be, ha nincs a visszatapsolás, hogy másodszorra a Maria T. album legszebb szerzeményével, a The Young Conscript And The Moon-nal búcsúzzanak. Ezért meg tudtam bocsájtani nekik a Krafwerk-es rész viszonylagos hígságát.

A koncert egészében az első rész volt az ütősebb, nekem e legtöbb gondolatot az adta. Kamarazenészektől kicsit szokatlan módon állva muzsikáltak, ami nagyobb mozgásteret adott az egymásnak át-át passzolt, körbeadott szólamok és repetíciók látványosabb interpretálásának. Az erősítés néha kicsit bántóvá változtatta a hangszíneket amit az érzelemdús daraboknál elidegenítő hatásnak gondoltam, de a techno átiratoknál kicsit csikorgósra sikeredett.

Jó volt élőben hallani ezeket a zenéket!





Nincsenek megjegyzések: