2013. április 1., hétfő

Áldozati bárány


...még a sütés előtt...

ReceptHúsvéti báránysült

Hozzávalók: 
  • 1 báránycomb (lehetőleg csontozva) kb. 2,5-3 kg,
  • frissen őrölt bors,
  • só,
  • 7-8 gerezd fokhagyma,
  • 1 teáskanál majoranna,
  • 1 púpozott teáskanál erős pirospaprika (vagy chili),
  • 1 fej vöröshagyma, őrölt kömény,
  • 2 evőkanál fehérborecet,
  • rozmaring ág
  • 3-4 evőkanál olívaolaj


Elkészítés: 
A fokhagymát összezúzzuk, majorannával, darált köménnyel és paprikával pár csepp vízzel sűrű pépet keverünk. A húsról a faggyút és hártyát leszedjük, lemossuk és szárazra töröljük. Éles és hegyes késsel beleszúrunk a húsba, és minden lyukba fűszerekből egy-egy kis adagot az ujjunkkal belenyomunk. Ezután a húst sózzuk és borssal bedörzsöljük, rátesszük a rozmaring ágat. Az apróra vágott hagymát, borecetet és olívaolajat összekeverjük és a hússal együtt egy sütőzacskóba (még nem szurkáljuk meg a zacskót!)légmentesen lezárva tesszük. Átforgatjuk, hogy a pác a hús minden részét egyenletesen érje. Legalább 4-5 órára, vagy egész éjjelre a hűtőszekrénybe tesszük. Kilónként kb 1 órányi sütést igényel. Ha van agyagedényünk fedővel, akkor beáztatjuk és abban, ha nincsen akkor tepsibe fektetve sütjük. Sütés után a zacskóból óvatosan kiöntött húsléhez kevés liszt, vagy kukoricakeményítő hozzáadásával, valamint ízlés szerinti fűszerezéssel mártást készítünk. Körítésnek burgonyát hámozunk, egészben rakjuk a sütőbe és akár hússal együtt, barnára sütjük.
Elkészítési idő: 
 180 perc

Nincsenek megjegyzések: