2013. február 4., hétfő

Tükör és felejtés


Tükör által homályosan című kiállítás első irodalmi programján Nagy Gabriellával és Kukorelly Endrével beszélget Lévai Balázs csütörtök este az Ernst Múzeumban – testekről, arcokról, a láthatóról és a rejtőzőről.
A kiállítás nyitva tartása alatt különleges múzeumpedagógiai programokkal várjuk az iskolai csoportokat.

2013. FEBRUÁR 7., CSÜTÖRTÖK, 18 ÓRA
A szem tekintete”
Irodalmi est  – A TÜKÖR ÁLTAL HOMÁLYOSAN – ARCOK TEGNAP ÉS MA CÍMŰ KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐPROGRAMJA
Ernst Múzeum

Kukorelly Endre – Nagy Gabriella
Moderátor: Lévai Balázs

Mit néz a tekintet? Nem néz semmit, és a semmit nézi. Őrködő jelenlét, lesben áll önmagára és ugyanakkor a másikra is várva. Wittgenstein azt írja: „amikor egy szemet nézel, akkor egy olyan dolgot látsz, amelyik éppen kilép önmagából. A szem tekintetét látod.” Van-e több száz éves tekintet, amely egy eleve hiányzó találkozás töréssíkja, annak minden vonzerejével és nyugtalanságával együtt? Van-e női és férfi tekintet?

Belépő: 500 Ft


2013. ÁPRILIS 7-IG
Múzeumpedagógiai programok a Tükör által homályosan című kiállításhoz kapcsolódóan
Iskolai csoportoknak

Időutazás
A programra érkező iskolai osztályok Erdély Miklós Időutazás című fotósorozatának mintájára elképzelhetik, milyen lenne saját magukkal találkozni a jövőben. A különös találkozásokat eljátszhatják, egy-egy jelenetét pedig meg is festhetik a fiatalok.
Korosztály: 6-10 évesek

Belső önarckép
Bár arcunkra van írva, hogy mit gondolunk, milyen a mentalitásunk, hogy érezzük magunkat, első pillanatra mégsem derül ki rólunk minden. A felső tagozatosoknak szóló foglalkozáson a diákok egy belső tükör segítségével fotómontázst készíthetnek magukról, melyen képekben mesélhetik el, milyen jó tulajdonságaikat nem vesznek észre szüleik, tanáraik és kortársaik.
Korosztály: 10-14 évesek

Csoportportré
A kétórás foglalkozáson arról beszélgetünk középiskolásokkal, hogy milyennek látják őket a felnőttek, a környezetük és saját korosztályuk, mi a szerepük egy-egy közösségben, milyenek otthon és az iskolában, viselkedésükkel és kinézetükkel kinek és minek akarnak megfelelni. Hajas Tibor Öndivatbemutató című filmjének megtekintése után arról esik szó, hogy ma kit tartunk „sztárnak”, kik a celebek, ki lehet példakép, majd a fiatalok önarcképeket készíthetnek, társaik pedig kiegészíthetik, továbbrajzolhatják ezeket a képeket, portrékat.
A foglalkozásokat Schopp Ildikó szociálpedagógus vezeti.
Korosztály: 14-18 évesek

Részvételi díj: 500 Ft/fő[i/]
Jelentkezés:Szabics Ágnes – szabics.agnes@mucsarnok.hu

Nincsenek megjegyzések: