2013. február 20., szerda

Színház előtt kortárs művészeti kiállítás

Együttműködik az Ernst Múzeum és a Radnóti Színház

Mindössze kétszáz méterre található egymástól a Nagymező utcában a Radnóti Színház és az Ernst Múzeum. Az utóbbi helyen nemrég Tükör által homályosan – arcok tegnap és ma címmel nyílt kortárs művészeti kiállítás, a színházban pedig Bergman: Jelenetek egy házasságból című darabját játsszák. A két intézmény megállapodása alapján április 7-ig, a tárlat zárásáig mindenki, aki jegyet vált erre a színházi előadásra, egy tiszteletjegyet is kap az Ernst Múzeum kiállítására. Az ajándék belépőt megkapják a Radnóti Szalon Műhely, valamint a Színház Baráti Körének tagjai is.

Ingmar Bergman:
JELENETEK EGY HÁZASSÁGBÓL
Fordította: Osztovits Cecília
Dramaturg: Hárs Anna
Jelmez: Remete Kriszta
Díszlet: Khell Zsolt
Video: Bálint Dániel
Világítás: Baumgartner Sándor
A rendező munkatársa: Őri Rózsa
Rendező: BÁLINT ANDRÁS
Bemutató: 2012. december 2.
Osztovits Cecília engedélyét a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette.
Ingmar Bergman egy sor nagyszerű film elkészítése után írta és rendezte meg 1973-ban Marianne és Johan történetét, melyben könyörtelen pontossággal és végtelen empátiával beszél két ember kapcsolatának bonyolultságáról. Mint a dráma előszavában írja: „Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetreméltók. Egyszerre."
Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Bergman olyannak mutatja hőseit, amilyenek. Ahogy ő maga mondta a forgatás után: külön örömöt okozott számára a tudat, hogy bosszanthatja vele az összes művészileg kifinomult embert, akik utálnak mindent, ami érthető.
Az előadás vége: kb. 21.30 (egy szünettel)

Nincsenek megjegyzések: