2012. október 27., szombat

A show folytatódik - az Aranytízben


Október 30-án az V. kerületi Aranytíz Kultúrház színpadán látható A show folytatódik című előadásunk.
Időpont: 2012. október 30.,kedd, 19.00

Helyszín: Aranytíz Kultúrház Tolnay Klári Színpad, 1051 Budapest, Arany János u. 10.

Online jegyvásárlás: http://karavan.jegy.hu(external link)
Az alábbiakban az internetes jegyvásárláshoz szeretnénk segítséget nyújtani.
Kiválasztjuk, hogy melyik előadást szeretnénk megnézni, majd beírjuk a vásárolni kívánt mennyiséget, amit a kosárba teszünk.
Csak bankkártyás fizetés lehetséges.
Rákattintunk a fizetés gombra.
Értelem szerűen kitöltjük a kért adatokat.
Érvényesítési kód: a kártya hátoldalán, az aláíráscsíkon szereplő utolsó három számjegy. Amennyiben a bankkártyán ilyen adat nem szerepel, kérjük hagyja üresen a mezőt!
A rendszer a foglalást a megadott e-mail címre visszaigazolja.

Jegyár elővételben:1500 Ft; előadás napján 2000 Ft.

"Régi törekvésünk, hogy az előadásainkban megnyilvánuló társadalmi mondanivalót mint potenciált fokozottan érvényesítsük. Aki ismeri eddigi tevékenységünket, tudja, hogy ezt többféle módon meg is tettük az elmúlt években. 2010-ben pedig helyzetgyakorlatokból létrehoztunk egy ötven perces roma témájú előadást Hétköznapi show címmel. Újszerű, figyelemfelkeltő, a nézőket aktivizáló eszközökhöz nyúltunk. A darab előadásakor mindig arra voltunk kíváncsiak, milyen hatást vált ki a nézőkben. Hamar kiderült, hogy a nézőknek van véleményük a darabról és a romák helyzetéről, és ezt szeretnék megosztani egymással és az alkotókkal. Az eladásokat tehát beszélgetések követték. Láttuk, hogy a nézői visszacsatolásokat felhasználva érdemes tovább dolgozni, mert „él” az üzenet, amit közvetítünk.

Az előadásban azt nézhetjük végig, hogy egy 18 éves roma fiú a nevelőotthon kapuján kilépve némi pénzzel a zsebében és nagy reményekkel a szívében hogyan próbál érvényesülni a nagyvárosban. A keret egy show-műsor, amelyben a fiú a játékos, a főhős. A feladatok az élet mindennapi helyzetei: lakáskeresés, munkakeresés, munkahely, iskola, együttélés a szomszédokkal, vásárlás, utazás, szerelem… A tét az ő élete. Ha elbukik, megy a süllyesztőbe. De nyerhet is: ha a nehéz helyzetekben jól dönt, sikeres, boldog ember lehet. A feladatokat a játékmester irányítja. Az előadás interaktív: a fiú a feladatok során mindig nehéz döntési helyzetbe kerül. Ekkor a közönség szavazással befolyásolhatja a történetet, segítheti játékosunkat. Nézzük, hogyan döntene a néző egy-egy nehéz helyzetben, ha a fiú helyében lenne. Ám rá kell döbbennünk újra és újra, hogy romaként sokkal nehezebb érvényesülni, mint azt gondolnánk.

Az előadás groteszk, szórakoztató és izgalmas. Mégis a csupasz valóságot látjuk. A roma néző katarzist él át, mert ráismer saját életére, a nem roma néző meg azt kérdezi: lehetséges, hogy a roma fiatalok ennyire esélytelenek? A show folytatódikban hivatásos és amatőr roma és nem roma színészeink játszanak, nem egy jelenetben épp roma színész játszik nem romát, aki előítéletes a romákkal. Célunk az elgondolkoztatás, a párbeszéd generálása, a néző gondolkodásának rebootolása tényekkel, érzelmekkel. Maga az előadás tele van újszerű és meghökkentő elemekkel. De nem sokkolni akarjuk a nézőt, hanem az empátiáját szeretnénk felébreszteni. Az előadást egy moderált beszélgetés követi a nézők és az alkotók részvételével.

Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című könyve ötletének felhasználásával

Írta és rendezte: Nyári Oszkár
Zene: Karaván Familia, közreműködik Jammal Fekete János
Színészek:
Horváth Gyula, Horváth Kristóf,
Csányi Dávid, Dobos Judit, Feuer Yvette, Jászberényi Gábor, Márton Eszter, Mózes Balázs, Nyíri Evelin, Orsós Róbert, Szegedi Tamás, Takács Géza, Varga Klára"

Nincsenek megjegyzések: