2023. augusztus 18., péntek

Zeneszüret Fesztivál: egyhetes zenei kavalkád Pécsen

 

A Filharmónia Magyarország 2023-ban is megrendezi hagyományos, őszi klasszikus zenei fesztiválját Pécsett, ezúttal közel 20 helyszínen, több mint 300 fellépő művésszel. Az egyhetes Zeneszüret Fesztivál legfontosabb hivatása kimozdítani a koncerttermek falai közül a zenét és közel hozni azt az emberekhez. Utcákon, tereken és egyéb különleges helyszíneken csendülnek majd fel könnyed dallamok, de persze lesz Opera Gála és érkezik Puccini Fecskéje is nem kisebb világsztárral, mint José Curával.

A szeptember 4-én kezdődő, egész héten át zajló kavalkád rengeteg ingyenes programot is magába foglal, melyek előzetes regisztrációt sem igényelnek. Az idei Zeneszüreten az opera van fókuszban a koncerttermekben és szabadtéren egyaránt. A Széchenyi téren felállított szabadtéri színpadon egész héten át érkeznek a klasszikus zene könnyedebb, játékosabb oldalát megragadó fellépők, hidat építve a komolyzene és az opera felé. 

A Szent Efrém férfikar, a Vivat Bacchus és a komoly- és cigányzenében egyaránt otthonosan mozgó virtuózok, a Jávorkai Brothers mellett érkezik Janklovics Péter is a Zenegyűlölő 1.0 című műsorral és a Danubia Zenekarral. A Zenegyűlölő a stand-up komédián keresztül mutatja be, hogy a komolyzene iránti rajongás nem is annyira ördögtől való. Pál István "Szalonna" és Bandája a magyar népzene segítségével Kodály nyomába ered, a Band of Streets pedig New Orleans-i stílusú utcazenével hoz pörgést a fesztivál életébe. Azok sem maradnak program nélkül, akik a zenén túl érdekes sztorikat is szeretnének hallani az opera világából: a „Szerelem opera idején” szeptember 5-én érkezik.

Nemcsak a Széchenyi téren csendül fel egész héten a könnyed, de minőségi zene: Baranya-szerte „Úton a kultúra” mobilszínpad tűnik fel, Pécsen pedig flashmob-ok, játszótéri koncertek és belvárosi térzene szól majd több napon át. Emellett szombaton muzsikáló erdő és vasárnap családi napi ringató koncert és hangszersimogató lesz a Zsolnay negyedben.

Zenei ínyencségként szeptember 7-én és 9-én Puccini La Rondine (A fecske) című darabja hangzik fel a Kodály Központban a pécsi zenekar tolmácsolásában. Érkezik a világ egyik legnagyobb tenorjának tartott José Cura, aki első alkalommal tavaly csatlakozott a fesztiválhoz és pezsgő, barátságos személyiségével, fantasztikus előadásával kápráztatta el a hallgatóságot. Idén nemcsak énektehetségével varázsol el minket, de karmesterként is közvetíti különleges karakterét. A Fecske hangulata a bécsi operettek világát, a Párizsban és a Riviérán játszódó cselekménye azonban a Bohémélet és A kaméliás hölgy történetét idézi. Különleges hangszerelésű szimfonikus kompozíciójában virtuóz könnyedséggel szövődnek bele a korabeli tánczenék, a keringő, tangó, polka, foxtrott elemei.

Külön érdekesség Cura személyes tapasztalata a fecskékről. Ahogy ő fogalmazott, utalva a mű szereplőire: „a fecskék nem tudnak bezárva élni, [de] minden évben visszatérnek ugyanarra a helyre . . . Rambaldo ezért nem fosztja meg Magdát a számára oly fontos szabadságtól: tudja, hogy ’fecskéje’ előbb-utóbb visszatér.”

A fesztivál kiemelt hangversenyei itt nem érnek véget. Szeptember 8-án az Opera Gálán José Cura a debreceni Kodály Filharmonikusok és a szintén debreceni Kodály Kórus mellett olyan világhírű barátaival lép fel, mint Ester Pavlu (mezzoszoprán) és Piero Terranova (bariton). A legismertebb operaklasszikusok csendülnek majd fel: az Otello, a Nabucco, az Aida és a Don Carlos (Verdi) mellett a Carmen (Bizet), a Tosca (Puccini) és a Parasztbecsület (Mascagni). 

A Zeneszüret Fesztivál záróakkordját Francesco Finotti orgonaművész, az 1978-as Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese szólaltatja meg szeptember 10-i koncertjén a Bazilikában.


A Zeneszüretről részletesebben itt:
https://filharmonia.hu/fesztivalok/zeneszuret-fesztival


Nincsenek megjegyzések: