2021. november 25., csütörtök

Bertók László Költészeti Díj

"December 6-án Pécsett, a Kodály Központban rendezzük meg a Bertók László Költészeti Díj első díjátadó ünnepségét.
A Bertók László Költészeti Díj egyrészt fenn kívánja tartani a díj névadójának emlékezetét, másrészt elő kívánja segíteni a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismertségét. A díj alapítói - a szakmai hátteret a Jelenkor folyóirat, az anyagi támogatást Bertók Attila, a költő fia biztosítja - elhatározták, hogy 2021-től kezdődően minden év december 6-án, Bertók László születésnapján díjaznak egy a bertóki életműhöz méltó költői teljesítményt. A díj összege egymillió forint.
A költő zenei szerkesztésű, a bonyolulttól az egyszerű felé, mintegy visszafelé építkező alkotásai a szimfonikus zenében új életet, ha úgy tetszik új értelmet nyernek a zene által: az emberi lét kérdéseit feszegető líra zenei inspirációt nyújt. Balogh Máté Hangyák indulója címmel komponálta Bertók ihlette művét, mely ősbemutatóként hangzik el a PFZ előadásában.
A rendezvény díjmentes helyre szóló regisztrációs jeggyel látogatható. Regisztrációs jegyet személyesen a Kodály Központ jegypénztárában, telefonon a 72-500-300-as telefonszámon, vagy e-mailen a haasz.zsofia@pfz.hu e-mail címen lehet igényelni a rendelkezésre álló helyek mértékéig. A rendezvényen az érvényes járványügyi szabályozás betartásával lehet részt venni.
Program:
- A díj alapításának üzenete - Ágoston Zoltán
- Balogh Máté: Hangyák indulója - kantáta narrátorra, szoprán szólóra, vegyeskarra és szimfonikus zenekarra Bertók László szövegeire, vezényel: Vass András - ősbemutató
- Szélkiáltó együttes - megzenésített Bertók-versek
- Bertók László versei - Bera Márk előadásában
- (Szünet)
- Balogh Máté (Paul Peuerl nyomán): Intrada - ősbemutató
- Péterffy Attila - Pécs polgármesterének beszéde
- A díjazott laudációja - Ágoston Zoltán
- Ünnepélyes díjátadó
- Beszélgetés a díjazottal
- A díjazott felolvasása műveiből
- Az esemény házigazdája: Bősze Ádám"

 

Nincsenek megjegyzések: