2020. március 2., hétfő

És akkor jött a Tenkes kapitánya...

A várkapitány ismét kitalált valamit!

Készült a várról egy VIDEO-klip melynek kitalálója, szövegszerzője és énekese a Siklósi Várkapitány –Szentgyörgyváry Péter


Dalban mondjuk el!
Nem hagyományos reklámfilmet, vár-image filmet készítettünk, most „dalban mondjuk” el, miért gyere te is Siklósra!


Ilyet még nem csinált senki!

A klipben szereplők – a vár munkatársai!

Aki ellátogat a várba, azokkal az emberekkel találkozhat, akik a klipben szerepelnek.

A Siklósi várban, az egész történelem jelen van az 1270-es évektől kezdve, a II. világháborút bemutató kiállításon át, a jelenig.

A dal célja:
Felhívjuk a figyelmet Siklós és térségének érdekességeire, a Siklósi vár élő történelmére, no és arra, hogy „Helló itt vagyunk”, gyere és bármikor nézd meg te is!

Egy dalszöveg a Siklósi Várról, melyet unokaöccse zenésített meg mai kedvelt zenei stílusban. A dalban keveredik a múlt és a jelen. Mint ahogy a várban is! 

A dal stílusa:
Fontos és nem titkolt célunk megszólítani azt a fiatal közönséget és réteget, akik egyébként az iskolai kirándulások, táborok idején eljutnak történelmünk látványos helyszíneire, de privát program- alternatívaként még nem ezt a fajta programot keresik.

A dal stílusával és hangszerelésével is szeretnénk a fiatalokhoz szólni, behívni őket a várba, akik ha már ott vannak így talán érdekesebbnek találják majd a történelmet is.


Másik érdekesség: a klip ötlete már akkor megszületett, amikor a várkapitány elfoglalta várát, tehát dolgozni kezdett a várban. Azóta folyamatosan rendezvényeiken történtek a forgatások, tehát végül is 3 év eseményeinek összefoglalása és munkája is a klip!



Siklósi Vár
A Villányi-hegység déli részén, egy magaslaton tárul elénk Siklós várának lenyűgöző látványa. A Siklósi vár közel 750 éves történelemre tekint vissza, első írásos említése 1294-ből maradt fent. Falai között a magyar történelem jelentős alakjai fordultak meg. Az építtető Soklyósi család után itt alakították ki egyik legjelentősebb birtokközpontjukat a Garaiak. Ebben az időben raboskodott a várban Luxemburgi Zsigmond királyunk. A Perényiek és Kanizsai Dorottya reneszánsz építkezései és erődítései tovább szépítették és erősítették a várat. Azonban még ezek az erődítési munkálatok sem tudták megakadályozni a török hódítást.

1543-ban a törökök elfoglalták a várat. A török uralom után a Batthyány család birtoklása alatt érte el jelenlegi formáját az épület. Gróf Benyovszky Móricz, a vár utolsó igazi várurának halála után állami kézbe került az épület. Jelenleg, mint turisztikai látványosság várja az ide látogató vendégeket.
A 2009 és 2011 között, valamint 2014-ben elvégzett felújítások után a vár egy része megszépülve és megújulva várja látogatóit. A lenyűgöző épített emlékek mellett a kiállítások sokszínűek és izgalmasak. A várfalakról elénk táruló panoráma lélegzetelállító. A legfiatalabb látogatóinkat az izgalmas kiállítások mellett Játékország, egy beltéri játszóház, is várja! Nyáron hagyományőrző programok és színházi előadások adnak további szórakozási lehetőséget vendégeinknek.
Eredmények, érdekességek:


  • 2018-ban a Siklósi vár bekerült a top 10 legkeresettebb attrakció közé és hatodik lett.
  • 2019 tavaszán a top 10 turisztikai attrakció közül a Siklósi Vár a harmadik lett.
  • 2019 augusztusban elnyerte elsőként a turisztikai attrakciók közül a „Családbarát hely” címet.
  • 2019 novemberében az „Év Turisztikai Attrakciója” címért meghirdetett versenyt holtversenyben a harmadik helyért járó díjjal zárta a vár 2200 attrakció közül.
  • 2020 február 14-én a vár kapta az idegenforgalmi díj kitüntetést  a Baranya Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától

Látogatottsági adatok: 2016-ban 69.000 fő volt, 2019 végére elértük a 100.000 fő látogatószámot! Bár az elmúlt években mindenhol nőtt a turizmus forgalom az országban, de ilyen drasztikus növekedést máshol kevésbé látni.
Ami miatt bravúr, hogy mindezt önerőből: A Siklósi Vár az országban az egyik azon kevés várak és kastélyok közül, aki önfenntartó. Abban pedig egyedülálló, hogy 24 főállású dolgozóval önfenntartó! Ezért nagyon fontos, 2020-ban is jöjjenek a látogatók, hogy a vár, valamint Siklós-és környéke szépségének a hírét még többen vigyék tovább!

Kiállítások és látnivalók a Siklósi vár déli szárnyában:
Gótikus zárt erkély, Várbörtön, Kínzókamra és nemesi börtöncellák, Bormúzeum
Kiállítások és látnivalók a földszinten: Reneszánsz bútorkiállítás
Kiállítások és látnivalók az első emeleten: Középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítás
Kanizsai Dorottya imafülkéje, időszaki kiállítások, vetítőterem
Kiállítások és látnivalók a második emeleten:Vártörténeti kiállítás
Hadtörténeti kiállítás - I.II. világháború
Horvát és szerb kisebbségi kiállítás
Kiállítások és látnivalók a Siklósi vár keleti és déli szárnyának találkozásánál: Várkápolna
Rosarium - Kanizsai Dorottya és a kert
 Kiállítások és látnivalók a Siklósi vár északi szárnyában:
Terasz kávézó


Nincsenek megjegyzések: