2019. október 31., csütörtök

Alkotóként és szerzőként is egy zenei korszak lezárására készül triójával Gyémánt Bálint - Gyémánt Bálint Trio: Indigo

Egyik első, triójának írt dalához készített klipet Gyémánt Bálint. Az Indigo a True Listener című lemezen szerepelt, a gitáros szerzeményei közül a líraibb, dallamosabb kompozíciók közé tartozik. Mivel ez a dal azt mutatja, hogy honnan indult a Gyémánt Bálint Trio, a most megjelent klip egy korszak lezárásának is tekinthető, a jazzgitáros ugyanis már új lemezen dolgozik.   

„Sokan kérdezik tőlem, hogy instrumentális műfajban, ahol szöveg és emberi hang egyáltalán nincs a zenében, van-e értelme címeket adni a kompozícióknak. Véleményem szerint nem csak, hogy értelme van, de az emberek teljesen más füllel hallgatnak egy darabot, ha valamilyen személyes történetet, tulajdonképpen egy sorvezetőt kapnak a zenéhez. Az Indigo alkotóként és szerzőként is egy zenei korszak lezárását szimbolizálja számomra, mivel jövőre rengeteg újdonság várható az életem több területen, így zeneileg is megújulásra készülök” – meséli Gyémánt Bálint. „Az Indigo az egyik első olyan dalom, amit célzottan a trió repertoárjába írtam. A két éve megjelent első szerzői lemezemre akusztikus verzióban és zongorista vendégemmel, Shai Maestróval kvartettben eljátszva is felkerült.  Sőt egy zeneműkiadó kérésére kotta formájában is kiadták. Szakmai és személyes okok miatt is ennek a számnak tényleg nagy jelentősége van számomra” – teszi hozzá a gitáros.

A klip vezető operatőre és a képi világ megálmodója Polgár Csaba volt. A hangot és a képet a felvétel alatt egyszerre rögzítették, így a zene is 100 százalékban élő felvétel. „Aki akár alkotóként, akár hallgatóként az improvizációba és a jazzbe szerelmes, szerintem éppen ezeket a megismételhetetlen pillanatokat keresi az életben, így annak szerves részeként a zenében is” – meséli a koncepcióról Bálint, aki a triójára egyfajta személyes alkotóműhelyként tekint, ahol számára kivételes, inspiráló művészbarátaival tud együtt dolgozni. Bartók Vince basszusgitáros és Szabó Dániel Ferenc dobos komoly szerepet játszanak a végleges hangzás kialakításában.  A csapat közös munkájának fő vezérelvei a szabadság, a kísérletezés és az új lehetőségek keresése, amelyek mindig is a jazz alapkoncepciójához tartoztak. 

Az Indigo élőben legközelebb a Budapest Jazz Clubban lesz hallható november 14-én. A koncert különlegessége, hogy a trió idén utoljára lép fel a BJC-ben. 


Gyémánt Bálint Trio a Budapest Jazz Clubban



Nincsenek megjegyzések: