2019. január 10., csütörtök

„SZÍVBILLENTYŰ” A ZENEI VÉRKERINGÉSBEN

"Az új évet egy országos évadnyitó bérletindulással kezdi a Filharmónia Magyarország Budapesten. Az Unikum bérletének elnevezése még talán eddig soha egyetlen évadában sem tükrözte annyira a program koncepcióját, atmoszféráját, fellépőit, résztvevőit és helyszíneit, mint az előttünk álló szezonban.

A billentyűk versenyében orgonaművészek, zenekarok, egy férfikórus és egy énekes művésznő is képviselteti magát az illusztris mezőnyben, ám a győztes, mint mindig, most is csak a közönség lehet.

Az előadások sorát egy igazi zenei unikumnak számító hangverseny nyitja a Zeneakadémia Nagytermében 2019. január 30-án 19:30órakor. Az estén komoly nemzetközi karriert maga mögött tudható, Liszt Ferenc díjas karmester, Hamar Zsolt vezényletével, Szamosi Szabolcs orgonaművész közreműködésével játszik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A zene szentélyében felcsendül Debussy darabja Egy faun délutánja, Poulenc g-moll orgonaversenye, valamint Saint-Saëns c-moll orgona szimfóniája. A koncert különlegessége, hogy egy utánozhatatlan és felejthetetlen zenei élmény átélése közben a közönség meghallgathatja a Zeneakadémia világhírű, 111 éves, 2018-ban felújított orgonájának leírhatatlanul különleges hangzásvilágát.

Az évadnyitó koncertet két fantasztikus hangverseny követi az évadban. Április 4-én, este 20 órakor a Mátyás Templom orgonájánálFrancesco Finotti, az első, 1978 évi Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese varázsolja el a közönséget. Orgonajátéka mellett az Anima Musicae Kamarazenekar műsora színesíti a programot.

Júniusban, a bérlet zárókoncertjén egészen különleges hangversenynek lehetnek részesei. Sebestyén Márta, a Szent Efrém Férfikar ésKovács Róbert liturgikus alapú, különlegességnek számító műveket adnak elő. Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc, Olivier Messiaen, Maurice Duruflé kiváló zeneszerzők művei csendülnek fel, mely által bepillantást nyerhetnek az egyes korok zenei világába és nyomon követhetik a zenei kultúra fejlődését is.

Jó néhány érvet sorakoztat fel tehát jövőre az Unikum bérlet, hogy bebizonyítsa, rászolgált a nevére, hiszen egy tényleg unikumnak számító, egyedien színvonalas programsorozattal szívbillentyűként lüktet a hazai klasszikus zenei szféra vérkeringésében.

Bérlet és jegyinformációk az alábbi linken találhatók: http://bit.ly/2FekH8m
Szervező: Filharmónia Magyarország Nonprofit kft."

Nincsenek megjegyzések: