2018. március 29., csütörtök

Tavaszi Szenteste a Hatszín Teátrumban

Magyarországon látható elsőként, a bécsi és müncheni bemutatók után a sztárszerző, Daniel Kehlmann feszült izgalmakkal teli, Szenteste című darabja. Petrik Andrea egy állítólagos terroristát, Rába Roland szigorú nyomozót alakít a 2018. április 7-től látható előadásban. A történet harmadik szereplője pedig egy vészjóslón ketyegő óra… 

Februárban tartották a Szenteste ősbemutatóját Bécsben, majd egy müncheni premier következett, ezután pedig rögtön Budapesten, a Hatszín Teátrumban debütál az ünnepelt német–osztrák szerző, Daniel Kehlmann zseniális darabja. A szöveg súlyos társadalmi kérdéseket boncolgat, vérbeli krimi-köntösben. Vajon mi a fontosabb: a biztonság vagy a szabadság? És ha van válasz, azt elfogadjuk-e? 

A Hatszín Teátrum előadásában Petrik Andrea és Rába Roland játsszák az egymásnak feszülő karaktereket. A történet szerint egy professzornőt meggyanúsítanak, hogy valahol működésbe hozott egy időzített bombát, amely szenteste, pontban éjfélkor robban. A nyomozónak másfél órája marad, hogy kiderítse az igazságot, és hatástalanítsa a pokolgépet – ha ugyan létezik egyáltalán. A darab tehát egyszerre zaklatott szópárbaj, versenyfutás az idővel és szembesítés azzal, mi lesz az emberből, ha állandó rettegésben kell élnie?

A Hatszín idei első bemutatóját Szilágyi Bálint viszi színre, aki pályája során találkozott már Kehlmann-szöveggel, így nem ismeretlen számára a szerző. Most azonban nemcsak rendezi, hanem ő maga fordította is a darabot. 

„A szabadság a kulcskérdés – mondja, amikor a Szenteste számára legfőbb üzenetéről kérdezzük. – Mostanában egyre többször fogalmazódik meg bennünk a kérdés, hogy ez az idea, amire a nyugati demokráciákat építettük, jogos-e és létezik-e valójában.” Szerinte a színészek számára a legnagyobb kihívás, hogy valós időben kell eljátszaniuk a történetet. Folyamatosan ott ketyeg egy óra a fejük felett. „Ez valahol a színészi szabadságukat is korlátozza. Szokatlan helyzet, amihez muszáj alkalmazkodniuk.” 

A rendező alkotótársai Árvai György (látvány, zene) és Szűcs Edit (jelmez). A feszült izgalmakkal teli előadást 2018. április 7-től láthatják a nézők a Jókai utcai színházban.

——————————

Daniel Kehlmann a kortárs, német nyelvű irodalom sztárszerzője, aki Európában és az Egyesült Államokban is óriási népszerűségnek örvend. Negyvenhat nyelvre lefordított regénye, A világ fölmérése hónapokig vezette az eladási listákat Németországban és a tengeren túl. Kritikusai leginkább intelligenciáját és lehengerlő humorát dicsérik. Kleist- és Thomas Mann-díjjal is elismerték már munkásságát. Kehlmann az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, és április 22-én ellátogat a Hatszín Teátrumba is, hogy megnézze az előadást. 


Daniel Kehlmann: Szenteste
  • darab két színre és egy órára -

Judith - egy nő – Petrik Andrea
Thomas - egy férfi – Rába Roland

Díszlet: Árvai György
Jelmez: Szűcs Edit
Fordította és az előadást rendezte: Szilágyi Bálint

Hatszín Teátrum

Bemutató: 2018. április 7. (további előadások: április 8., 22.) 

Nincsenek megjegyzések: