2017. május 3., szerda

Vári Éva búcsúzik a színpadtól

Utolsó előadások a Belvárosi Színházban
Vári Éva búcsúzik a színpadtól

2017. májusában három előadás kerül le az Orlai Produkciós Iroda repertoárjáról. Az Aranytó, A nagy négyes és a Gyógyír északi szélre című előadásokat ebben a hónapban láthatja utoljára a közönség a Belvárosi Színházban. Különösen fontos színháztörténeti pillanat is egyben a Nagy négyes utolsó előadása, hiszen Vári Éva, több évtized után ekkor lép utoljára színpadra.
Május 4-én találkozhatunk Benedek Miklóssal és Vári Évával, mint Norman Thayer nyugalmazott egyetemi tanárral és feleségével, Ethellel az Aranytónál. Az előadást a 2015-ös bemutatója óta több, mint 70 alkalommal volt látható ország szerte. A Gálffi László rendezte darabban a két főszereplő mellett Bertalan Ágnes, Vasvári Csaba, Bábel Vilmos és Szekeres Máté volt látható. Ahogy a kritika is fogalmaz: “Vári Éva irigylésre méltó, toleráns Ethelt állít színpadra, aki soha nem jön ki a sodrából. Játszi könnyedséggel, elegánsan hozza a két tűz közé került feleséget és anyát. Alakításán látszik, hogy az ő karaktere van a legnehezebb helyzetben: mogorva, idegesítő férjének hóbortos ügyeit angyali türelemmel és jósággal kell elviselnie meg kezelnie, ő hallgatja lányának apja elleni jogos~jogtalan kirohanásait. Benedek Miklós személyesíti meg a rigolyás, önmaga számára is időnként elviselhetetlen professzort. Az ő Normanje tisztában van fogyatékosságaival, azzal, hogy eljárt felette az idő, mindent elfelejt már, nem érti a hangos, számítógépes világot. Kifogástalanul ábrázolja a figura esendőségét, karcosságát, a szőrös szív alatt megbújó érző szívét.”
A 2011 óta repertoáron szereplő A nagy négyes előadás során, május 6-án utoljára bújnak a visszavonult, de egykoron ünnepelt operaénekesek bőrébe Vári Éva, Molnár Piroska, Szacsvay László és Benedek Miklós. A több, mint 150 előadást megélt darabot Gálffi László rendezte.  Az alkotás megkapta a Vidor Fesztivál Pulcinella-díját és Salgótarján Vastaps-díját. 
Ezen az előadáson találkozhatnak a nézők utoljára színpadon Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznővel, érdemes és kiváló művésszel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával. Visszavonul a színjátszástól. 

Május 17-én látható a Gyógyír északi szélre című darab utolsó alkalommal a Belvárosi Színházban Fullajtár Andrával és Őze Áronnal. Rendező Göttinger Pál. Az előadás a 2011-es premiere óta bejárta az országot, rengeteg helyen láthatták a nézők és ráadásul több elismerést is kiérdemelt.

Nincsenek megjegyzések: