2017. május 31., szerda

Hogyan is működik egy multikulturális művészeti program? Évet zár a MUS-E Magyarország

2017. június 2-án zárja a 2016/17-es tanévét a Yehudi Menuhin, világhírű hegedűművész által alapított program hazai szervezete, a MUS-E Magyarország. A Magyarországon jelenleg is 7 városban működő programban szociálisan hátrányos helyzetű általános iskolákba hivatásos művészek járnak, hogy az 1-4. osztályába járó gyermekekkel foglalkozzanak. Az eseményen a budapesti Vörösmarty és az Óbudai Nagy László Általános Iskola alsós osztályai mutatkoznak be a Radisson Blu Béke Hotelben. A művészek között megtaláljuk Horváth Kristófot (színész, slam poetry költő), Glázer Attilát ( fotográfus), Guessous Majda Máriát (Junior Prima díjas népi ének tanár és előadóművész) és Gulyás Annát (mesemondó, a Holddalanap együttes énekese). Az esemény ingyenes és minden érdeklődőt szeretettel várnak.
2016/17-ben sok új művész csatlakozott programhoz, amely által a művészeti nevelés paletta még színesebbé vált; az iskolák pedagógusainak volt lehetősége választani, hogy kivel is dolgoznának szívesen együtt azért, hogy a hátrányos helyzetű tanulóik szociális és tanulási kompetenciái a művészetek gyakorlása által fejlődjön. A hagyományokhoz híven, idén is egy évzáró ünnepséggel zárják a tanévet. Ez az alkalom lehetőséget nyújt arra, hogy az iskolák tanulói, szüleik és minden a program iránt érdeklődő személy betekintést nyerjen abba, hogy művészek hogyan és min dolgoztak az év során a gyerekekkel. A délután folyamán a budapesti Vörösmarty és az Óbudai Nagy László Általános Iskola alsós osztályai tartanak bemutatót a velük foglalkozó művészekkel együtt, mely történhet egy rövid előadás, egy óraízelítő vagy egy videó vetítés formájában. E bemutatók után egy közös kakaózás-kávézás mellett lehetőség nyílik kötetlen módon beszélgetni a program minden résztvevőjével bármilyen felmerülő kérdésről.
A MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület 2001-ben alakult, az 1994-ben Yehudi Menuhin hegedűművész és humanista gondolkodó által létrehozott szociális művészeti-nevelési programot valósítja meg. A program az elit művészképzés helyett társadalmi célzatú, és a művészetek emberformáló erejét használja fel. Célja, hogy a művészeti tevékenységek gyakorlása közben, fejlődjenek a gyermekek szociális és tanulási kompetenciáik, ezzel biztosítva, hogy a jövőben egyenlő eséllyel indulhassanak egy egészségesebb társadalomban. A MUS-E program elsődleges célcsoportja a veszélyeztetett sorsú, halmozottan hátrányos helyzetű, beilleszkedési és tanulási zavarral küzdő 6-10 éves gyerekek. A program az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban működik, az általános iskolák, így a gyermekek is, ingyenesen vesznek részt a programban. A hivatásos művészek által tartott 45 perces MUS-E órák beépülnek a kisiskolások órarendjébe, így a foglalkozások száma a heti óraszám minimum 10%-át éri el. Fontos sajátja az óráknak, hogy a meghatározott tanmenet/tematika helyett a művészek - színészek, énekesek, jelmeztervezők, fotóművészek, táncosok - egyéni munkamódszere, személyisége és nem utolsó sorban a gyerekek érdeklődése és szükségletei az irányadóak, de természetesen lefektetett pedagógiai és pszichológiai irányelveken alapulnak. Működésünk fennállása óta folyamatosan nőtt az elért gyermekek, osztályok és foglalkoztatott művészek száma.


A programról bővebben: www.mus-e.hu







Nincsenek megjegyzések: