2016. augusztus 16., kedd

GELKA - STARDUST MEMORIES ALBUM ÚJRA KIADÁS 3 BÓNUSZ DALLAL

"A tengerparti elektronikában utazó Gelka második nagylemezét, a Stardust Memories-t, a Bandcamp után most belistázta az összes digitális lemezbolt. Az apropó 3 új bónusz dal. 
 
Az Escape Myself a többi szám elszűrt hangmintái és a stúdióban felvett zörejek újraértelmezése, valójában egy dal, ami összefoglalja és továbbgondolja az albumot. Továbbá helyet kapott a lemezen két saját remix is, a Tr3b, illetve Empathy című zenékhez. 
A Gelka körül mostanában felpörögtek az események. Elindult rezidenciájuk az Ibiza Sonica rádiónál, elkezdték kurálni a legújabb Café del Mar lemezeket, és mostanában egyre több fellépést is vállal Csaba, a duó egyik fele, aki egyedi mashup DJ szettekkel edzi a füleket, többek között az A38-on, a Művészetek Völgyében, a Balaton Sound-on és az Untold fesztiválon. 

Dömötör Sándor és Kürti Csaba 2003-ban alapíttota meg a Gelka projektet, hogy kiéljék a downtempo zene iránti rajongásukat. Az első megjelenésük rögtön egy Café del Mar albumon landolt, és azóta is állandó szereplői a legendás ibizai lemezcég kiadványainak, ezidáig 20 kompilációjukon szerepeltek. A közös munkára a koronát nyár elején tették fel, amikor a budapesti duó által összeállított Café del Mar - Chillhouse 9. album megjelent. A José Padilla által életre keltett sorozat mellett az elmúlt 12 évben közel 180 válogatáslemezen szerepeltek olyan nagy formátumú kiadóknál, mint a Ministry of Sound, OM Records, Warp, és fokozatosan felküzdötték magukat a chillout élmezőnyébe. A 2008-ban Nightmares on Wax által igazgatott Wax On Records-nál kihozott debütáló nagylemez, a Less is More után egy kisebb pihenőre vonultak, és átalakították a hangzásukat, majd a kétezres évek elejét meghatározó lounge vonalból kilépve az elegáns, könnyed elektronikában találták meg a legjobb önkifejezési formát. 
 
A Stardust Memories az elmúlt három év munkáját foglalja keretbe. Az album először csak Bandcamp-en volt kapható, a friss megjelenés viszont 3 bónusz dallal kiegészítve már a világ összes digitális lemezboltjában elérhető. A 18 számos anyag talán egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy valahol az élőzene és az elektronika határmezsgyéjén helyezkedik el. A túlburjánzó effektek, a környezetzajokból összerakott ritmusok finom összjátékot hoznak létre a gitárokkal, és a vokálokkal, és úgy sikerült egységes megszólalást kialakítaniuk, hogy mai hangzások mellett egészen a nyolcvanas évek világáig visszamenve idéznek meg több korszakot. Az előző nagylemezhez képest a jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a klasszikus, dalformátumú felvételek, köszönhetően a vendégénekeseknek. A mostanra a Gelka állandó közreműködőjévé váló Leeds-i Phoenix Pearle kapta az egyik főszerepet. A korábban Nightmares on Wax-szel a világot többször körbeturnézó énekesnő fátyolos hangjával, és intim előadásmódjával szinte álomszerű atmoszférát teremt. Senát természetesen nem kell bemutatni a hazai közönségnek. A ghánai-magyar dalszerzővel először a Less is More albumon dolgoztak együtt, aki ezúttal 2 számban tűnik fel. Mellettük pedig a Zero 7-ből ismert Mozez teszi tiszteletét a lemezen. 
 
A Stardust Memories jól jelképezi, hogy az alkotók milyen változáson mentek keresztül az évek folyamán, és ezt a folyamatot szintén nyomon lehet követni a Mixcloud oldalukon is. A különlegesen felépített, mashupokból és re-editekből álló zenei utazásaival a Gelka a Mixcloud egyik legnépszerűbb előadójává nőtte ki magát. Az elmúlt 12 hónap kiemelkedő sikereket hozott, több-százezres lejátszással, és több mint 20 ezer új követővel bővült oldaluk. Bass music, ambient, future-downtempo, chilltronica, alt-r&b, deep house és egyéb friss, elektronikus zenei csemegékből összeállított mixeik rendszeresen a Mixcloud listáinak élére kerülnek. A duó egyik fele, Csaba a fellépéseken hasonló módon építi fel szettjeit, egy APC 40-es kontrollerrel élőben helyezi új megvilágításba a számokat, így a re-editek és mash-up-ok végül egy organikus egésszé állnak össze.
Stardust Memories album stream: 
https://soundcloud.com/gelka/sets/stardust-memories-out-now-2nd

Buy link:
iTunesAmazon
Café del Mar - Chillhouse 9. compiled & mixed by Gelka
https://youtu.be/7DQtwdj1PeA


email: info@gelkasound.com

Nincsenek megjegyzések: