2015. március 13., péntek

Pajor Tamás (2015.03.09.)

Nagy volt az érdeklődés a nyolcvanas évek kultikus önpusztító underground zenészének, az azóta szelídebb útra tért Pajor Tamásnak  első "egyszálgitáros", slam-elős estje iránt. Míg az előadó egy félreeső asztalnál nyomtatta mondani és énekelni kívánt szövegeit - volt amit szinte erre az alkalomra, az utolsó pillanatra fejezett be -, gyűlt a húsztól hatvan évesig terjedő tábor, akik sűrűn emlegették a rongyossá koptatott kalóz kazettákat. (Az ifjabbak csak erről ismerhetik a régi Pajort, én még anno "botrányos" színpadon is láttam...) Mindenki tudta, hogy ez a Pajor nem az a Pajor, de azt is, csak az életvitele változott, a tehetsége nem.
Ezt hamar be is bizonyította. Egyszerű dallamok sűrű szövetű szövegekkel, slam poetry-k és versek váltakoztak. Előadásmódja is közvetlen, egyszerű volt (közben is érkeztek frissen nyomtatott lapok és elkeveredett pengetőjét is a közönség segítségével kellett pótolnia). A publikum hálásan fogadta a nyelvi sziporkákat és társadalomkritikus gondolatokat, a dalokat időnként tevékenyen segítve. Ha kicsit hunyorítottunk, akkor a régi Pajort láttuk kicsit idősebben, "konszolidáltabban" (ha ez egyáltalán jelent valamit), szomorúbb hévvel ecsetelve a világ dolgait.
Megváltozásáról, vagyis megtéréséről csak az utolsó percben, már a műsorból kilépve beszélt pár egyszerű mondatban. Köszönet érte, hogy ránk bízta a választást, melyik Pajor maradjon meg bennünk!


Pajor Tamás (2015.03.09.) from simarafoto on Vimeo.

Kultikus dokumentum-játékfilm a megtért underground-zenészről, két szürreális filmbetéttel. Megtekinthető egy hétig az Indavideó Filmen!
Stáblista:
Xantus János - rendező, forgatókönyvíró
Víg Mihály - forgatókönyvíró
Pajor Tamás (Önmaga) - főszereplő, forgatókönyvíró, zeneszerző
Másik János - zeneszerző
Klöpfler Tibor - operatőr
Major Klára - vágó
Sipos István - hangmérnök
Király Tamás - jelmeztervező
Kóczányi Judit - gyártásvezető
Neurotic együttes - közreműködő
Bolyki László (Bej) - szereplő
Urbán Mariann (Krimhilda) - szereplő
Molnár Ildikó (Nő) - szereplő
Pauer Henrik (Gorcsev) - szereplő

Ebben videóban a november 13-án, ötvenkilenc évesen elhunyt Xantus János filmrendezőre emlékeznek kollégái. Szó esik legendás nőügyeiről, híresen jó természetéről és nyugis forgatásairól, és főleg arról, hogy Xantus "nagyon jól csinálta a semmit" egy olyan közegben, ahol ez volt a legnagyobb lehetőség, ami megadatott.

Nincsenek megjegyzések: