2014. október 22., szerda

Zeneszüret Fesztivál 2014

A fesztivál sajtótájékoztatójának bevezetőjeként Balog József adott ízelítőt esti Liszt koncertjéből, majd elhangzottak az ilyenkor szokásos nagy számok és megismerkedtünk a Filharmónia Magyarország, vagyis a központosított komolyzenei rendezőiroda - leánykori nevén ORI (Országos Rendezőiroda) Komolyzenei Főosztálya - fantasztikus eredményeivel és végül, de nem utolsósorban a Zeneszüret programjával. Utolsósorban az államtitkár felavatta a Filharmónia Magyarország központi irodáját.
Most pedig magáról a fesztiválról:


"Zeneszüret Fesztivál

Október 22 és 26 között nemcsak a város mediterrán hangulatú tereiért,a felújított Zsolnay negyed, a Dzsámi nemcsak országosan egyedülálló   épületkomplexumaiért érdemes ellátogatni Pécsre, de a több éves múltra visszatekintő Zeneszüret Fesztivál várja a klasszikus zenei csemegéket kedvelőket  Magyarország sokak szerint legkiválóbb akusztikájú  koncerttermébe, a Kodály Központba.
A teljesség igénye nélkül a fesztiválon  Balog József új, Liszt CD-jét mutatja be, stílusosan a Liszt teremben. Kocsis Zoltán szintén zongoraművész fiával, Kocsis Krisztiánnalnégykezesezik, a Dobra János vezette Budapesti Tomkins ÉnekegyüttesselMagyarországon egyedülálló repertoárból adnak ízelítőt . A Pécsi Bazilikában Gyöngyösi István orgonajátékának izgalmas párja lesz  Keller András hegedűjátéka, aki ezúttal nem vezényel, hanem saját hangszerén játszik majd. A világ 10 legjobb zenekara között jegyzett Budapesti Fesztiválzenekar Haydn, Mozart, Rossini versenyműveiből válogatva magával ragadó muzsikával kényezteti majd a közönséget.
Ezen a héten azok is belekóstolhatnak a klasszikus zene hangulatába, akik nem mennek el a koncerttermekig, hiszen az utcától a moziig, kiállítóterektől az interaktív színházi produkciókig a rendező Filharmónia  a társművészeteket is segítségül hívja, így mindenütt jelen lesz a komolyzene olyan “köntösökben” is, ahogy csak ritkán lehet megtapasztalni, ne hagyja ki!
Programok
2014. október 22. - Balog József zongora
2014. október 24. - Budapesti Tomkins Énekegyüttes
                                    Kocsis Zoltán zongora
                                    Kocsis Krisztián zongora
                                    Művészeti vezető Dobra János
2014. október 25. - Gyöngyösi Levente orgona, Keller András hegedű
2014. október 26. - Budapesti Fesztiválzenekar
                                    Fejérvári Zsolt nagybőgő
                                    Andrea Bressan fagott
                                    Vezényel Takács-Nagy Gábor
Kiállítás
A fesztivál ideje alatt a Kodály Központban
Zászkaliczky Ágnes festőművész
és Garas Kálmán fotóművész „Zenész portrék”
című kiállítása tekinthető meg.
Bővebb információ a fesztivál programjairól ->> Tovább"

2 megjegyzés:

Unknown írta...

A Filharmónia egy 60 éves cég, az ORI-val egy időben is már létezett. Semmi közük nincs egymáshoz, bár biztosan dolgoztak együtt. :)

Gandalf írta...

Tökéletesen igaz! Csak ez a központosítás és központi műsorszórás minket kísértetiesen emlékeztet az ORI gyakorlatára. Mi a szabad szervezetek laza szövetségében hiszünk, ahol mindenkinek érvényesül a saját karaktere, egyénisége, így simul bele a közösbe. Persze ehhez önállóan gondolkodó emberek kellenek, amiből sajnos egyre kevesebb van kis hazánkban.
A kultúra minél több helyre eljuttatásának szándékával maradéktalanul egyetértünk.