2014. október 6., hétfő

Sikoly… mindenkiért

Ma van az aradi vértanuk napja…
Szóljon ez a sikoly nem csak értük, mindenkiért!


artmagazin 55. - Danger music from artmagazin.hu on Vimeo.
video: Zoltán Balla
special thanks: István Hollós, Balázs Tóth

conversation after the performance:
Balázs Horváth, Zsolt Sőrés, János Sugár, Endre Szkárosi, Annamária Szőke

Dick Higgins: Danger Music #17
 
Scream! Scream! Scream!
Scream! Scream! Scream!
 
/1962/
 
Dick Higgins fluxus-művész 1960-as években létrehozott Danger Music című partitúra-sorozatából a 17. számú kimerülésig tartó sikításra invitáló darab.
 
Pár évvel ezelőtt, amikor először találkoztam vele az volt az első gondolatom, hogy zseniális, hogy egy egyértelmű akcióhoz/tetthez zavart keltő elementáris erő kapcsolódik: egyszerre emberi és állati, konkrét és absztrakt, tudatalatti rétegeket felszabadító.

Az Eleven Emlékmű keretén belül, a Szabadság téren előadott Veszély-zene konkrét helyszíne a Magyarország német megszállása 1944. március 19. című emlékmű előtt található interaktív szökőkút közepe volt: az előadás megvalósulásának érdekében a közönség aktív részvételére volt szükség, a vízsugarak blokkolásához mely a tisztánlátásnak és -hallásnak is akadálya lehetett volna. A keveredő rétegek a helyszín kapcsán: a blokkolt szökőkút; a Krétakör által kifeszített, majd pár nappal később kiszakított tükörfólia; az Eleven Emlékmű felhívására az emlékmű elé helyezett személyes, családi emlékeket őrző tárgyak, illetve maga az emlékmű. Az értelmezés kapcsán a helyszínválasztás könnyű fogódzót nyújt, de ennél általánosabb érvényű jelentést is artikulálni kívánt a performansz.
 
(Monhor Viktória)

Videó: Balla Zoltán
Külön köszönet: Hollós István, Tóth Balázs
A performanszot követő beszélgetés résztvevői: Horváth Balázs, Sőrés Zsolt, Sugár János, Szkárosi Endre, Szőke Annamária  - See more at: http://www.artmagazin.hu/artmagazin_hirek/danger_music_17_.2520.html#sthash.mp68HRnM.dpuf

- See more at: http://www.artmagazin.hu/artmagazin_hirek/danger_music_17_.2520.html#sthash.mp68HRnM.dpuf

Nincsenek megjegyzések: