2014. január 21., kedd

Oldások és kötések a Műcsarnokban

Oldások és kötések
SHILPA GHUPTA és DULISKOVICH BAZIL kiállítása is utoljára látható a héten. De a tárlatok mellett másért is érdemes eljönni: szerdán ingyenes programokkal várunk mindenkit a magyar kultúra napján NYÁRY KRISZTIÁNNAL, KEMÉNY ISTVÁNNAL, SZÉKHELYI JÓZSEFFEL és természetesen KÖLCSEYVEL, valamint ANTONIONI 1970-es kultuszfilmjével, pénteken kiállításnézésre invitálunk a Trefort gimnazistáival, vasárnap pedig előbb ZSINKA GABRIELLA kurátor, majd RÓZSÁS LÍVIA kurátor tart záró tárlatvezetést.

2014. január 22., szerda 17 óra
Hymnus minden időben! – NYÁRY Krisztián, KEMÉNY István és SZÉKHELYI József
Irodalmi beszélgetés a magyar kultúra napja alkalmából
Műcsarnok kiállítótér

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A Műcsarnok emléknapi rendezvénye igyekszik a nemzeti emlékezet gyökerei közelébe férkőzni: a közelmúltban forgatta fel az irodalmi közéletet Nyáry Krisztián irodalomtörténész, aki írók és költők életének kevésbé ismert tényeit tárta a nagyközönség elé. Közelebb kerülünk-e ezáltal a múlthoz, jobban megértjük-e saját viszonyunkat a történelemhez? Mennyiben fontos a kultúra szempontjából a magyar írók, költők magánélete?
Milyen kapcsolódási pontjai lehetnek a kortárs lírának Kölcsey költészetével és a szatmárcsekei magányban írt súlyosan borúlátó vallás- és történetbölcseleti verssel? A magyar kultúra napján többek között ezekről a kérdésekről is beszélget Kemény István költő és Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, az Így szerettek ők 1-2. című könyvek szerzője Székhelyi József színművész közreműködésével a Műcsarnokban.

A magyar kultúra napja alkalmából a program ingyenes.


2014. január 22., szerda 18 óra
Michelangelo Antonioni: Zabriskie Point (110 perc, 1970)
Az Egy város entrópiája – Julia Stoschek Collection című kiállításhoz kapcsolódó filmvetítés és beszélgetés
Előadóterem

Előadó: Vincze Teréz filmesztéta


Antonioni hollywoodi stúdiókalandjának második állomásán, a Nagyítás után, de még a Foglalkozása: riporter előtt, a hatvanas évek végének diáklázadói közé, valamint Amerika legmélyebb pontjára kalauzolja el nézőit. A modernista európai művészfilm egyik legnagyobbjának sajátos szemüvegén keresztül vehetjük szemügyre az ok nélkül lázadókat, az óriásplakátok fedte fogyasztói társadalmat, a Közép-Nyugat elvarázsolt világát, és mindezek szürreális találkozását egy felrobbanó sivatagi uxusvilla képében.

A magyar kultúra napja alkalmából a vetítés ingyenes.

Nincsenek megjegyzések: